Тіньовий флот РФ для експорту нафти несе загрозу світовій екології, — спецпосланець Євросоюзу

Спеціальний посланник Європейського Союзу щодо санкцій Девід О'Салліван. Фото: uatv.ua

Російський тіньовий флот, який використовується для експорту нафти, несе загрозу світовій екології. Про це сьогодні, 18 вересня, під час виступу в Центрі європейської політики в Брюсселі заявив спеціальний посланець Європейського Союзу щодо санкцій Девід О’Салліван, повідомляє спеціальний кореспондент FREEДОМ у Європі.

За його словами, цю небезпеку розуміють і представники країн, які не приєдналися до санкцій проти Росії. 

“Одним із пріоритетів є вирішення проблеми тіньового флоту. Ми озброїлися можливістю накладати санкції на судна і дуже тісно співпрацюємо зі США, Великою Британією та іншими колегами з G7, аби спробувати ідентифікувати і знерухомити якомога більшу частину цього тіньового флоту. Ми також розглядаємо співпрацю з третіми країнами не тому, що вони хочуть застосувати наші санкції, а тому, що вони дуже добре обізнані про екологічний ризик від цих старих танкерів із вичерпаним терміном служби, які застраховані на дуже сумнівних умовах і перевозять великі обсяги нафти по всьому світу, проходячи поблизу узбережжів багатьох південних країн світу”, — зазначив спеціальний посланець ЄС. 

Він вважає, що тіньовий флот Росії становить загрозу великої екологічної катастрофи.

“Є ризик великої екологічної катастрофи, на усунення якої не буде грошей. Тож це фактор, який також обговорюється з Міжнародною морською організацією”, — сказав О’Салліван.

Читайте також: Чому в Росії засекретили дані про обсяги нафтопереробки, пояснив експерт

Нагадаємо, Росія планує використовувати тіньовий флот для експорту скрапленого природного газу (СПГ). Москва почала скуповувати танкери, здатні перевозити СПГ, ще 2023 року. 

Прямий ефір