“Тут ніхто не збирався воювати”: про що говорять російські військовослужбовці, які потрапили в український полон (ВІДЕО)

Російські військовополонені. Скріншот: uatv.ua

Пішли на війну, щоб заробити, але позбулися найголовнішого — здоров’я і можливості бачити рідних. Російські солдати-військовополонені розчаровані політикою Путіна і шкодують, що пішли вбивати. Про це вони розповіли українським журналістам, повідомляє FREEДОМ.

“Ми просиділи там до 18 числа, а 18-го дізналися, що перебуваємо в повному оточенні”, — розповідає полонений російський військовослужбовець.

Російські військовополонені утримуються в охайному приміщенні з ремонтом.

“Ви думаєте, якась необхідність у цьому є? У Росії мало землі?” — каже російський військовослужбовець.

На запитання, навіщо ведеться війна, він відповідає, що таке запитання треба ставити керівництву РФ, оскільки не люди ухвалюють рішення.

“Ми тут опиняємося волею долі”, — додає він.

У кожній із камер — близько 10 полонених. Серед них — російські строковики, контрактники, офіцери.

“Я всіма правдами та неправдами не піду, не візьмуся за зброю і не піду до вас у будинок когось убивати. Мені це не треба”, — каже той самий військовополонений.

Частина солдатів була взята в полон на Курському напрямку.

“Чому ви прийшли на територію Курської області, мені зрозуміло, тому що наші війська перебували на вашій території”, — висловив думку військовополонений журналістам.

Учасником путінської війни цей російський окупант став через гроші, каже, що прогодувати сім’ю в Російській Федерації він не міг.

“Бо в мене дитина-інвалід. Мені треба за нею доглядати, там особливий догляд необхідний”, — пояснює він свою мотивацію воювати.

Зараз у Кремлі готові платити по кілька мільйонів рублів будь-кому, хто погодиться вбивати в чужій країні. Працівники бюджетної сфери, яких у Росії нібито дуже цінують, на таке йдуть охоче, адже це шанс заробити.

“Зі мною там 20 людей у полон потрапило поранених. Усі кажуть: “Ми лікарі. Ми водії”. Я один там штурмовик. Усі вже не хочуть миритися зі своєю долею, тут ніхто не збирався воювати”, — каже інший військовополонений.

Він — один із небагатьох солдатів, які вижили, 810-ї бригади морської піхоти, що базується в окупованому Севастополі в Криму. На початку серпня бійці ЗСУ вкотре розбили цей підрозділ. Цього разу її було знищено в Курській області.

“Я з 810-ї бригади з морської піхоти. Нашу бригаду вже чотири рази на всіх напрямках розбивали”, — сказав військовополонений.

Багато російських військових, з ким вдалося поспілкуватися журналістам, зізнаються, що не розуміють, у чому сенс війни. На запитання: “Як це зупинити?” — знизують плечима, але на фронт своїх співгромадян закликають не йти.

“Жити хочеться. Не треба воювати”, — вважає військовополонений.

Читайте також: Пішов на війну, щоб не посадили за наркотики: чеченський контрактник здався в український полон у Курській області (ВІДЕО)

Прямий ефір