Іран є співучасником масових убивств цивільного населення в Україні, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Передаючи Росії ударні дрони та ракети, Іран є співучасником масових убивств цивільного населення в Україні. Про це сьогодні, 14 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник керівника Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

Він зазначив, що є підтвердження передачі Іраном балістичних ракет малої дальності Росії, але РФ їх ще не застосовувала для завдання ударів по Україні.

“Перша партія в кілька сотень ракет передана Російській Федерації. Безумовно, це ускладнює глобальне становище Ірану. Іран і так втрачає багато репутаційних балів, особливо після того, що ми побачили на Близькому Сході (мається на увазі активізація війни в Ізраїлі після 7 жовтня 2023 року, — ред.). Якщо до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну і до подій на Близькому Сході 7 жовтня минулого року Іран ставав дуже домінантним регіональним суб’єктом, то зараз Іран дедалі гірше й гірше сприймається світовою спільнотою”, — сказав Подоляк.

Він наголосив, що передача зброї іншими країнами Україні — законна. Тому що в рамках основних положень Організації Об’єднаних Націй, міжнародного права Україна веде оборонну війну, і військова допомога їй є юридично коректною.

“А передача зброї країні-агресору є співучастю у скоєнні воєнного злочину. Тобто Іран, передаючи дрони, а тепер і ракети, є безумовним співучасником масових вбивств цивільного населення в Україні. Відповідно, він матиме юридичні проблеми. Але для цього потрібно правильно фіналізувати війну. Потрібен програш Росії. Тоді Іран виглядатиме зовсім інакше на міжнародній арені”, — пояснив радник глави ОПУ.

Він прокоментував заяву члена парламенту Ірану Ахмада Бакшаїша Ардестані, що ракети почали постачати Росії в обмін на продовольство. Подоляк нагадав, що Іран отримує від Росії військову техніку, радіолокаційне обладнання, системи протиракетної оборони, технології з виробництва ядерної зброї тощо. Це головний ресурс обміну.

“Іран намагався збільшити свій тиск у регіоні, разом із Сирією, умовно кажучи. І, відповідно, Іран забезпечив провокативну присутність у цьому регіоні Російської Федерації. Це все пов’язано тільки з військовими технологіями, ніяких там продовольчих програм. Так, можливо, є якісь супутні продовольчі програми, торговельні, обмінні операції. Але Іран — основний зацікавлений в отриманні військових технологій і військових інструментів від Російської Федерації”, — акцентував він.

Подоляк упевнений, що поки буде існувати Росія в нинішньому вигляді, Іран завжди буде створювати великі проблеми та Близькосхідному регіону, і буде активно фінансувати прояви тероризму по всьому світу.

Читайте також: Іранська балістика в руках РФ: небезпеку військового співробітництва Кремля і Тегерана проаналізували експерти

Прямий ефір