У Європейському Союзі готують відповідь на постачання Іраном ракет Росії, — Стано

Петер Стано. Фото: uatv.ua

Європейська комісія отримала перевірену інформацію про постачання Іраном балістичних ракет Росії для використання їх під час атак України. Наразі єврочиновники консультуються з урядами країн ЄС для вироблення єдиної реакції. Про це сьогодні, 12 вересня, під час брифінгу в Брюсселі повідомив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, коментуючи заяви державного секретаря США Ентоні Блінкена про те, що Іран розпочав такі постачання, повідомляє FREEДОМ.

Представник нагадав, що ще в березні під час зустрічі у форматі засідання Євроради лідери ЄС застерігали Іран від таких дій, попереджаючи, що вони призведуть до додаткових санкцій.

“Тепер наші союзники надали правдиву інформацію, перевірені докази, і я можу тільки сказати, що постачання іранської зброї, чи то безпілотники, чи то у цьому разі також ракети, досить імовірно, сприятимуть ескалації російської військової кампанії проти українського народу, спрямованої на більшу кількість українських міст, спрямованої на більшу кількість цивільних цілей в Україні, спрямованої на більшу кількість людей в Україні”, — зазначив Стано.

Він наголосив: такі дії Росії та Ірану говорять про те, що насправді Москва не хоче миру.

“Це подальша військова ескалація з боку Росії, тому що це показує намір Росії взяти більше зброї з-за кордону від тих, хто готовий постачати зброю для цієї незаконної кампанії. Це також ескалація військової підтримки Іраном незаконної агресії Росії. Верховний представник (верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозеп Боррель, — ред.) чітко дав зрозуміти у своїх численних контактах зі своїми іранськими колегами, включно з новою адміністрацією, що це те, від чого ми застерігаємо і закликаємо Іран не робити цього. Але оскільки Іран, схоже, робить це, буде відповідь. Вона буде швидкою і стрімкою з боку Євросоюзу, і верховний представник Боррель уже представив державам-членам пропозиції щодо цільових заходів у рамках відповіді ЄС на ці останні події”, — розповів представник зовнішньополітичної служби ЄС.

Співрозмовники в Єврокомісії пояснили, що зараз Європейський Союз погоджує санкції з усіма країнами-членами. Достеменно не відомо, який вигляд матиме підсумкове рішення, але навряд чи воно сильно відрізнятиметься від рішень країн-союзників щодо цього питання.

Читайте також: Іран передав балістику Росії: як можна вплинути на Тегеран (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Франція і Німеччина, що входять до ЄС, оголосили про введення санкцій проти цивільної авіації Ірану, включно з компанією Iran Air. Ці заходи також підтримали США і Велика Британія.

Прямий ефір