Якщо Іран передав Росії балістичні ракети, будуть наслідки, — речник МЗС

Георгій Тихий. Фото: facebook.com/heorhiitykhyi

Україна розглядає різні варіанти реагування на передачу Іраном Росії балістичних ракет, включно з розірванням дипломатичних відносин із Тегераном. Про це сьогодні, 10 вересня, під час брифінгу заявив речник українського Міністерства закордонних справ (МЗС) Георгій Тихий, повідомляє FREEДОМ.

Він наголосив, що Київ дуже уважно стежить за розвитком співпраці між Тегераном і Москвою.

“Україна висловила свою жорстку позицію про те, що це матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських відносин. Я не буду уточнювати зараз, що саме мається на увазі під руйнівними наслідками, щоб не послабити дипломатичну позицію. Але можу сказати, що всі опції, включно з розривом дипломатичних відносин, є на столі. Якщо дійсно передача балістичних ракет відбулася і факт їхнього застосування буде зафіксовано, то, відповідно, будуть наслідки”, — сказав Тихий.

За його словами, йдеться не тільки про безпеку України.

“Насправді, контекст таких дій Ірану значно ширший: поглиблена військово-технічна взаємодія між Іраном і Росією створює прямі загрози безпеці всього регіону Європи та Близького Сходу. Тому ми, звісно, закликаємо наших партнерів, міжнародну спільноту, посилити тиск на офіційний Тегеран, на Москву з метою збереження міжнародного миру та безпеки та нівелювання загроз, які ця співпраця несе для Європи та Близького Сходу”, — зазначив речник МЗС України.

Читайте також: Через постачання балістичних ракет Росії Іран отримає нові санкції, — Пендзин

Нагадаємо, за даними агентства Associated Press, США поінформували союзників про ймовірну передачу Росії іранських балістичних ракет малої дальності.

Прямий ефір