Російського газу в українській ГТС більше не буде — подробиці від економіста

Ілюстративне фото: epravda.com.ua

Російського газу в українській газотранспортній системі більше не буде, але триває пошук альтернативних рішень. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів економіст Олег Пендзин.

За його словами, зараз обговорюється питання про постачання азербайджанського газу в три європейські країни — Угорщину, Австрію та Словаччину.

“Австрія — меншою мірою, Угорщина — більшою. Є активні контакти між Фіцо, між Орбаном та прем’єр-міністром України з погляду перспектив української газотранспортної системи після грудня 2024 року. Хочу нагадати, що в грудні 2024 року закінчується контракт між РАТ “Газпром” та НАК “Нафтогаз” на транзит російського газу територією України. Ми почули чітку політичну позицію від керівництва України, що цей контракт продовжуватися не буде. Тобто російського газу в трубах більше не буде”, — сказав економіст.

Водночас він нагадав, що європейські партнери України мають бажання отримувати газ українською трубою для забезпечення власної енергетичної безпеки, що є темою для переговорів.

“Є різні варіанти цієї ситуації. Наприклад, було запропоновано словаками забирати російський газ на Суджі, що перебуває під контролем українських Збройних сил, й транспортувати територією України словацький газ. Є другий варіант Ільхама Алієва: методом віртуального заміщення російського газу… Тобто, певні обсяги газу передаватимуться з РАТ “Газпром” на SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic), а азербайджанський газ нібито заміщуватиме в українських трубах російський. Це дуже складне політичне питання. Ці політичні питання мають вирішуватися на найвищому рівні”, — розповів Пендзин.

Він наголосив, що Україна завжди з досить великою повагою ставилася до європейських партнерів та їхньої позиції.

“Але чітко зрозуміло одне — російського газу в українській трубі більше не буде”, — заявив економіст.

Читайте також: Відмова від транзиту російського газу через Україну в Європу не позначиться на українських споживачах, — експерт

Раніше повідомлялося, що Азербайджан подвоїть постачання газу в Європу до 2027 року.

Прямий ефір