Жоден реактор ЗАЕС не буде перезапущений, доки війна не припиниться, — Гроссі

Рафаель Гроссі. Фото: iaea.org

Поки є загроза безпеці для Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), її реактори мають залишатися в режимі холодної зупинки. Про це сьогодні, 9 вересня, заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі під час засідання Ради керуючих, повідомляє FREEДОМ.

Гроссі розповів про свою поїздку на Запорізьку АЕС, де він оглянув збитки, завдані пожежею у серпні на градирні, і сказав, що ситуація залишається “надзвичайно складною”.

“Регулярні вибухи, атаки безпілотників, обстріли, неодноразові перебої із зовнішнім електропостачанням серед інших проблем підвищують ризик ядерної аварії”, — заявив гендиректор МАГАТЕ.

Читайте також: Місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС знижує фактор ядерної катастрофи — думка Оржеля

Нагадаємо, Рафаель Гроссі заявив, що градирню на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції було сильно пошкоджено пожежею минулого місяця. Він вважає, що будівництво, ймовірно, доведеться знести.

Пожежа на Запорізькій атомній станції сталася 11 серпня. Через це була небезпека витоку шкідливих речовин, але сама ЗАЕС працювала у штатному режимі. Президент Володимир Зеленський заявив, що пожежу влаштували російські окупанти, які там розмістили особовий склад та техніку. У “Енергоатомі” ймовірними причинами пожежі вважають недбалість росіян або свідомий підпал. Після інспекції 13 серпня експерти МАГАТЕ не змогли встановити причини пожежі.

Читайте також: Запорізька АЕС знову у зоні підвищеного ризику — подробиці

Прямий ефір