Після Курської операції у Росії посилили вербування строковиків на війну, — Боровських

Мобілізовані у РФ. Фото: gettyimages.com

У російській армії стає дедалі актуальнішою проблема нестачі кадрів. Тому російська влада та військове керівництво намагаються використати всілякі схеми для поповнення живої сили на війну в Україну. Про це сьогодні, 8 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів голова берлінського відділення правозахисної організації “Русь Сидящая” Юрій Боровських.

“З початком військової операції Збройних сил України (ЗСУ) в Курській області стала широко використовуватися схема, яка використовувалася і раніше: на людей, які вже проходять строкову службу, намагаються всіляко натиснути, щоб вони уклали контракт. Після укладання цього контракту люди потрапляють практично в рабство — вийти зі складу збройних сил РФ можна тільки у разі завершення війни або отримання серйозного поранення на фронті, — зазначив Боровських.

За його словами, наразі в російській армії стає дедалі актуальнішою проблема нестачі кадрів. Тому тиснуть на всі можливі категорії громадян.

Як уже зазначалося, насамперед на строковиків. Також тиснуть на ув’язнених, щоб вони підписували контракти із Міністерством оборони. Ще одна категорія — мігранти. Особливо серед тих, хто лише нещодавно отримав російське громадянство. Усі ці три категорії громадян дуже активно вербують на війну в Україну”, — розповів голова берлінського відділення правозахисної організації “Русь Сидящая”.

Він зазначив, що сьогодні у РФ спостерігається рух дружин мобілізованих, які виступають за повернення своїх чоловіків додому. Деяких із них уже визнали “іноагентами”. Але загалом Путін їх не боїться.

“Сьогодні будь-якому протесту в Російській Федерації можна закрити рота. Проте ці протестні настрої вони нікому не потрібні. Чим менше протестів, чим менше чути голоси людей, які чимось незадоволені. Зрозуміло, що ніхто не намагатиметься відреагувати на цей протест і ті вимоги, які висувають, виконати, якщо в цьому не буде вже якоїсь гострої потреби. Тому чим менше люди обурюється, тим краще, — зазначив гість ефіру.

Він додав, що момент, коли люди у Росії виходили на вулиці, пройшов.

“Люди розуміють, що будь-які форми вираження відкритого невдоволення максимально жорстко припинятимуться і буде максимально жорстка відповідь з боку держави. Тому на протести виходять лише найсміливіші. А їх насправді небагато”, — резюмував Юрій Боровських.

Читайте також: Переважна більшість населення РФ блокує будь-яку інформацію про події в Курській області, їм просто начхати, — Яковенко

Прямий ефір