Грошей для війни у Путіна вистачить, забракне людей — оцінка Пономарьова

Ілюстративне фото: defence-ua.com

Поки Росія торгує нафтою та газом, Путін матиме гроші для війни проти України. У громадян РФ не зростатимуть пенсії та зарплати, будуть затримки з їхньою виплатою, але на війну гроші продовжать йти. Чого справді не вистачатиме й уже не вистачає Путіну, то це людей. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив депутат Держдуми РФ (2007-2016 рр.), засновник каналу “Утро Февраля” Ілля Пономарьов.

Мотивація грошима — єдина, і поки що вона працює, особливо у поєднанні з пропагандою, вважає гість ефіру.

“Коли перед очима дуже велика фінансова “морквина”, то у всякі вигадки по телевізору щодо “укрофашистів” та іншого можна повірити. Совість заглушується цими грошима. Там же головне гасло — “Не все так однозначно”. Коли не все так однозначно, але тут ще є гроші, це починає різко переважувати чашу терезів, і таким чином це все і працює. Потрібно, щоб було поєднання грошей та пропаганди”, — коментує він.

Водночас, за оцінкою Пономарьова, навіть гроші не дають уже необхідного припливу до російської армії. На тлі операції Збройних сил України в Курській області Путін потребує “донабору”.

“Кількість так званих “добровольців” — треба правильно їх називати, вони не добровольці, а найманці, тобто люди, які добровільно йдуть воювати за гроші — закінчується. І насправді їхня наявність провокує конфлікт усередині армії. Бо ті, які приходили рік тому за 200 тис. рублів, стикаються з тими, хто отримав 2 млн. А хтось, навпаки, зараз сидить і чекає, коли ці два мільйони перетворяться на п’ять, а там, можливо, і на десять. І щоб не продешевити, не помилитися. Загалом усе це стримує кількість людей, які приходять до армії за таким контрактом”, — вважає Ілля Пономарьов.

На його думку, у цій ситуації у Путіна не надто багато варіантів. Один із них — “перековувати в контрактників строковиків”, який, однак, не дасть бажаного ефекту.

Читайте також: Російські резерви виснажуються, а плани з мобілізації не виконуються — оцінка офіцера ЗСУ

Нагадаємо, минулої доби російські окупанти втратили на фронті 1 170 військових.

Прямий ефір