Україна може отримати дозвіл від США на далекобійні удари по РФ після виборів, — Лісний

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

США можуть дати дозвіл на використання західної далекобійної зброї по військових об’єктах на території РФ після передвиборчих дебатів. Більш реалістичний план — після виборів у країні. Водночас чим довше керівництво США затягує з дозволом, тим більше російський диктатор Путін розглядає це як слабкість. Таку думку сьогодні, 5 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив президент Аналітичного центру “Політика” Олег Лісний.

“Можливо, не головна, але одна з головних причин, чому керівництво США не дає дозвіл на використання західної далекобійної зброї для завдання ударів по військових об’єктах на території Росії, — це майбутні вибори в США. Сполученим Штатам дуже важливо використовувати цю карту максимально якісно. Поясню свою логіку тим, що Байден не хоче давати своїй протеже потрапляти в таку ситуацію, щоб пояснювати, що буде, якщо, наприклад, США дадуть такий дозвіл, а цілі не буде досягнуто, ескалація триватиме. Це будуть дуже незручні питання”, — вважає експерт.

За його словами, наразі у Штатах домінує логіка вибору, бо по-іншому це рішення пояснити досить важко.

“Якщо це страх ескалації — це дуже недалекоглядне рішення. Тому що Путін розцінюватиме це як слабкість і продовжуватиме далі вбивати українців. Що, до речі, він і робить сьогодні — вбиває українців у промислових масштабах. Останнім часом щодня щось відбувається, щодня когось убивають, і досить жорстко йде обстріл саме невійськових об’єктів”, — зазначив гість ефіру.

Водночас він упевнений, що рано чи пізно США все-таки знімуть свою заборону на використання західної далекобійної зброї для ударів по військових об’єктах на території Росії.

“Я впевнений у тому, що Україна отримає цей дозвіл. Але за логікою політичного процесу в Сполучених Штатах, це може трапитися або після передвиборчих дебатів кандидатів у президенти, а більш реалістично — напередодні самих виборів, або відразу після виборів”, — констатував Олег Лісний.

Читайте також: Навколо Керченського мосту росіяни будують “загадкову споруду” — деталі від Плетенчука

Прямий ефір