Безапеляційні докази для майбутнього трибуналу: про “цвинтар” снарядів у Харкові розповів Чубенко

Дмитро Чубенко. Фото: khar.gp.gov.ua

Харків і весь регіон щодня потерпає від ударів з боку РФ. Загалом в області вже відкрито понад 24 тис. кримінальних проваджень за фактом порушення законів та звичаїв війни. Ворожих снарядів, уламків ракет та інших типів зброї від початку повномасштабного вторгнення Росії вже настільки багато, що для них облаштували “кладовище”. У майбутньому трибуналі це послужить безапеляційним доказом воєнних злочинів Російської Федерації. Про це розповів речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 5 вересня. 

“Обстріли Харківської області Росією фактично здійснюються кожні кілька годин. Близько 50 обстрілів фіксуємо щодня. І кожного дня після атак є поранені, загиблі”, — зазначив речник.

Чубенко акцентував, що в щоденних оперативних зведеннях проходять дані про використання ворогом більшої кількості озброєння, ніж він застосовує по Харкову. 

“Прикордонні населені пункти, які прямо примикають до РФ, більш зручні для нанесення ворогом ударів навіть з артилерії, FPV-дронів, мінометів, танків. Оскільки йдеться про відстань усього в 3-7 кілометрів. До того ж для росіян таке озброєння дешевше застосовувати, ніж авіабомби та ракети С-300. Таким чином вони намагаються мінімізувати свої витрати: що ближче до цивільної інфраструктури, то дешевше озброєння використовують окупанти”, — сказав речник обласної прокуратури. 

За словами Чубенка, після кожного обстрілу російськими окупантами на місце виїжджає слідча оперативна група, поліція, прокурори. Здійснюється огляд місця події, відбувається фіксація місця влучання з GPS координатами, з траєкторією влучання ракети.

“Ми беремо інформацію у представників Сил протиповітряної оборони України щодо траєкторії польоту ракети, що також безапеляційно буде доводити провину, причетність РФ до цих воєнних злочинів, оскільки видно чітку траєкторію польоту з території Росії по території України. І російські воєнні злочинці не зможуть уникнути відповідальності”, — наголосив речник. 

Він також розповів про “кладовище” боєприпасів, зброї, якими країна-агресор атакувала область з моменту вторгнення в Україну 2022 року. 

“Це територія близько 10 тис. квадратних метрів. Там зберігається понад тисяча боєприпасів. Представлені, в основному, реактивні системи залпового вогню — “Смерч”, “Град”, “Ураган”, БМ-21, “Торнадо-С”. Також є крилаті ракети Х-101, Х-55, частини “Шахедів”, використані гільзи від артилерійських боєприпасів. Також там є частини від С-300, “Іскандерів”. Загалом — близько 10-15 типів озброєння”, — зазначив Чубенко. 

Кінцева мета цього місця зберігання речових доказів — використання їх як доказової бази в трибуналі, акцентував він. 

“Про утилізацію зараз не йдеться, оскільки попереду — створення спеціального трибуналу. Можливо, прокурорам Міжнародного кримінального суду необхідно буде провести повторний огляд, або й іншим експертам ознайомитися з цими частинами озброєнь, щоб зафіксувати причетність і використання їх саме Росією. Деякі зразки з цього озброєння створені Російською Федерацією вже за часів її незалежності, що буде бездоганно доводити провину. Зокрема, уламки “Гераней”, “Шахедів” дадуть можливість доводити безапеляційно причетність Росії до всіх цих воєнних злочинів”, — резюмував спікер.

Читайте також: По Харкову РФ б’є всіма видами озброєння середньої дальності — деталі розповіли в обласній прокуратурі

Прямий ефір