Градус неприязні між білорусами і режимом Лукашенка значно зріс — можливі нові протести, — Губаревич

Олександр Лукашенко Фото: ap.org

Після двох років терору, в якому живуть білоруси, громадяни добре знають, що таке режим Лукашенка. У країні стало нестерпно жити, під репресії може потрапити будь-який громадянин — передумови до нових протестів у Білорусі виникають знову. Про це сьогодні, 8 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова білоруського руху “За Свабоду” Юрій Губаревич.

“За ці два роки, вже понад два роки, багато чого змінилося. І тепер градус взаємної неприязні й агресії значно збільшився. Тому що на ті протести (2020-го, — ред.) ми входили на тлі ще якогось суспільного консенсусу, певних червоних ліній для представників влади. Після двох років терору, який ми відчуваємо, у людей уже є прекрасне розуміння, що із себе представляє ця влада, що представляє собою режим”, — сказав спікер.

Губаревич не виключає, що в Білорусі незабаром можливі нові акції протесту. І Лукашенко розуміє, що нові зіткнення білорусів і силовиків неминучі — він до цього готується.

“Якщо відбудуться чергові масові виходи, я не виключаю, що будуть і силові напади. Режим, до речі, до цього теж сильно готується. Але я не впевнений, що він до кінця готовий, позаяк він спиратиметься на тих самих силовиків, які в масі своїй, знову-таки, за винятком спецбригад, які займаються репресіями, — це такі ж громадяни Білорусі, які мають родичів, які спостерігають, як розвивається ситуація, наскільки нестерпно стало жити останнім часом у нашій країні. Під репресії може потрапити просто будь-яка людина, яка виявила необережність у своїх поглядах і думках. І я не думаю, що вони будуть опорою Лукашенка до кінця. Тобто можливий варіант розколу і в колі силовиків”, — сказав білоруський активіст.

Раніше незалежний військовий аналітик Олександр Алєсін сказав, що Білорусь отримує вигоду від російсько-української війни у вигляді знижок на газ і кредитів із РФ, тому Олександру Лукашенку вигідний тривалий воєнний конфлікт.

Прямий ефір