Як Луганщина готується до деокупації — деталі від Гайдая (ВІДЕО)

Сергій Гайдай. Скріншот: uatv.ua

Контрнаступ у Луганській області ще потрібно підготувати, щоб провести його масштабно та успішно. Про це сьогодні, 14 вересня, сказав в ефірі телеканалу FREEДОМ голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Я розумію, що люди після такої блискучої операції на Харківщині очікували, щоб ми завтра записали з вами інтерв’ю у Луганську. Але давайте будемо реалістами: цього, на жаль, не буде. Хоча всім цього дуже хочеться. Але треба підготувати контрнаступ та провести його так само добре, як це зробив генерал Сирський у Харківській області”, — сказав Гайдай.

Він наголосив, що для українських генералів та офіцерів важливе життя кожного солдата. І цим українські військові кардинально відрізняються від російської армії.

“Ми не просто завалюватимемо людьми, щоб зайняти якийсь населений пункт. Але розуміючи, що деокупація неминуча, ми готуємось. Не має значення, який населений пункт ми звільнимо, неважливо, яка громада буде перша, а головне, щоб там не було вакууму в тих чи ынших адміністративних питаннях”, — наголосив очільник ОВА.

За словами Гайдая, вже триває підготовка повноцінних штабів, у яких працюватимуть медики, рятувальники, представники правоохоронних органів.

“Ми готуємо вже такі штаби деокупації, в яких працюватимуть представники адміністрації, правоохоронних служб, представники ДСНС, медики, тобто всі структури. Ми вже домовляємося, щоб автомобілі “Укрпошти” приїжджали та проводили певні заходи. Наприклад, виплати пенсій”, — розповів Гайдай.

Крім того, за його словами, тривають переговори з різними українськими мобільними операторами щодо підключення інтернету, відновлення зв’язку, щоб люди могли комунікувати.

“Вже домовляємося, щоб у нас були мобільні ЦНАПи (центри надання адміністративних послуг — ред.) для того, щоб ми могли життєдіяльність громад запустити наповну, щоб не було такого, що ми прийдемо і будемо дивитися праворуч, ліворуч, крутити головою, думаючи: з чого почати? Ми будемо готові одразу відновлювати критичну інфраструктуру. Зрозуміло, не в тому глобальному масштабі, в якому її зруйновано, але хоча б так, щоб люди отримували тепло, світло, газ, електроенергію”, — наголосив очільник Луганської області.

Він запевнив, що незабаром жителі регіону зможуть повернутися додому. І розповів, що отримує тисячі повідомлень від людей зі словами: “Тільки скажіть, і ми повернемося”.

Читайте також: “У нас великі перспективи”: глава Луганської області розповів про плани на деокупацію регіону (ВІДЕО)

Прямий ефір