1991 рік триває: не всі регіони вийшли із СРСР і загалом залишилися колоніями, — Дунда

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Маючи величезний вплив, Москва у 1991 році не дала деяким республікам здобути незалежність. Про це сьогодні, 9 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів народний депутат України Олег Дунда.

“Триває 1991 рік, коли Радянська імперія зависла у періоді напіврозпаду. У ті роки Татарстан, Калмикія, Башкортостан провели свої референдуми про незалежність суверенітету, де люди висловилися за незалежність. Але Москва, маючи достатню силу, не дала їм це реалізувати. Тому ми у Верховній Раді голосуємо за визнання Ічкерії окупованою, а на столі голосування є відповідна ухвала про Татарстан, будуть і інші”, — сказав він.

Є менш значні регіони, ніж національні республіки — Калінінград і Санкт-Петербург. Вони зараз перебувають у занепадницькому стані, а могли б бути сучасними технологічними мегаполісами, якби вийшли з-під впливу РФ, упевнений Дунда.

“Це і питання Уралу, Сибіру та Кубані, вони теж є колоніями, з яких Москва висмоктує всі соки, у тому числі, щоб воювати в Україні та погрожувати всьому світу. Цей недолік ми сьогодні обговорювали на Форумі. Є пропозиція і ми, сподіваюся, найближчим часом проведемо цими 5 регіонами електронні референдуми про визнання незалежності. За нашими планами референдуми пройдуть у січні, щоб уже 31 січня у Брюсселі на майданчику Європарламенту підбити підсумки. А далі, якщо люди захочуть незалежності, Україна як член міжнародної спільноти просуватиме цю історію вже безпосередньо на всіх міжнародних майданчиках”, — підсумував Олег Дунда.

Читайте також: 31 рік без СРСР — чому Москві не вдається створювати міцні об’єднання

Нагадаємо, в Хельсінгборгу (Королівство Швеція) проходить IV Форум вільних народів постРосії, який завершиться 11 грудня.

Читайте також: “Права людини за темних часів”: міжнародна конференція триває у Києві (ВІДЕО)

Прямий ефір