Ще 14 дітей вдалося повернути з окупованих територій чотирьох областей — деталі від Лубінця (ФОТО)

Родини з дітьми, які вдалося повернути. Фото: t.me/dmytro_lubinetzs

На підконтрольну Україні територію повернули ще 14 дітей із тимчасово окупованих частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Їх вдалося евакуювати разом із сім’ями в межах реалізації плану президента Bring Kids Back UA. Про це сьогодні, 29 серпня, повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, інформує FREEДОМ.

В окупації батьки та діти переживали постійні обшуки житла російськими спецслужбами, примусову паспортизацію та погрози депортації до Росії.

“Одна з родин, яка не сприймала новий “безлад” російської влади, кілька разів намагалася виїхати з тимчасово окупованої території самостійно. Але її з погрозами та без пояснення повертали назад. Інша родина взагалі переховувалася від росіян через свою проукраїнську позицію. На щастя, це вже позаду, і наш Офіс зміг допомогти українським громадянам”, — написав Дмитро Лубінець у Telegram.

Також він повідомив, що під час спілкування зі співробітниками Офісу уповноваженого люди розповідали, що знайдені в них українські книжки російські окупанти спалювали, а цінне майно — відбирали.

Читайте також: Понад 1,5 млн українських дітей перебувають під загрозою російської депортації, — Рашевська

Нагадаємо, 27 серпня стало відомо, що вісьмох дітей вдалося повернути з окупованих територій Херсонської області.


Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Прямий ефір