Понад 40 країн приєдналися до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей, — Єрмак

Виступ Андрія Єрмака на форумі. Скріншот: youtube.com/@PresidentGovUa

Понад 40 країн приєдналися до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей. Про це сьогодні, 27 серпня, на форумі “Україна 24. Незалежність” повідомив глава Офісу президента України Андрій Єрмак, інформує FREEДОМ.

“Росія викрала десятки тисяч українських дітей, а повернути вдалося лише кілька сотень (388 дітей, — ред.). У цій роботі Україну підтримують не тільки наші партнери, а й країни, які займають більш нейтральну позицію [щодо війни РФ проти України]”, — сказав він.

Єрмак назвав дві основні причини, чому так мало вдалося повернути депортованих Росією українських дітей. Перша — брак інформації.

“Сьогодні немає жодної організації (бо Росія ні з ким не співпрацює), яка могла б назвати точну цифру викрадених дітей і де вони перебувають. Це дуже важка робота, яку виконують безліч інституцій”, — зазначив Єрмак.

Друга — безсилля системи міжнародного права.

“На жаль, у XXI столітті немає жодної міжнародної інституції, яка б знала, що потрібно робити. Нашою відповіддю на ці виклики став план дій, який об’єднує багато країн, експертів, організацій, державні установи України. Сьогодні понад 40 країн приєдналися до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей. І ми разом напрацьовуємо механізми, які потім передаються міжнародним організаціям, і реалізуються на базі двосторонніх, багатосторонніх домовленостей”, — розповів глава ОПУ.

Єрмак анонсував, що сьогодні відбудеться презентація “Білої книги” — це документ, який містить міжнародні правові механізми щодо повернення дітей.

“Сподіваюся, це стане потужним кроком, щоб залучити до цієї роботи ще більше сил, і щоб це призвело до конкретних результатів”, — наголосив він.

Читайте також: Кілька країн висловили готовність прийняти другий Саміт миру, — Єрмак

Нагадаємо, сьогодні в Києві стартував форум “Україна 24. Незалежність” за участю керівників країни. По закінченню зустрічі президент України Володимир Зеленський дасть пресконференцію. Телеканал FREEДОМ транслює захід із перекладом російською мовою.

Читайте також: Уже 25 договорів: кінцеву мету України щодо угод про гарантії безпеки назвав Єрмак


Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Прямий ефір