Угорщина шукає будь-яких союзників для того, щоб у провокаційний спосіб відстоювати свої національні інтереси, — Кузьмін

Прапор Угорщини. Фото: pixabay.com

Угорщина в Європейському Союзі свою політику вибудовує на провокаціях і таким чином виторговує собі преференції. Але навіть це “особливе ставлення” не дасть їй змоги йти в розріз загальноєвропейським інститутам і порушувати закони. Якщо Угорщина видаватиме росіянам і білорусам шенгенські візи поза законом, до неї буде застосовано санкції. Про це сьогодні, 17 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова Денис Кузьмін.

“Європа вже звикла, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан — це загальноєвропейський подразник, який обрав політику постійних провокацій, уколу і перевірки загальноєвропейських інституцій на витримку, на здатність реагувати на подібні внутрішні виклики. Цим виторговує собі більш комфортне місце всередині Європи. Така провокаційна політика є виправданою. Угорщина традиційно досить амбітна країна. Вона понад століття живе в атмосфері незадоволеності своїх власних кордонів. Вона шукає будь-яких союзників для того, щоб у провокаційний спосіб відстоювати розуміння своїх угорських національних інтересів і тим самим виторговувати собі комфортнішу позицію всередині НАТО і ЄС”, — пояснив він.

Угорська економіка дуже залежить від виплат із бюджету ЄС, зазначив експерт.

“Найголовніше для Орбана — це продовжувати отримувати виплати із загальноєвропейського бюджету, без чого угорська економіка просто не зможе існувати”, — сказав він.

За порушення правил видачі шенгенської візи на Угорщину можуть бути накладені санкції ЄС.

“Для шенгенських угод дуже складно бути виключеним. Це величезний пакет всіляких варіантів домовленостей і тут можуть бути певні санкції з боку загальноєвропейських інституцій. Все одно Угорщина видає шенгенську візу, яка дозволяє подорожувати по всій Європі. Якщо вони видаватимуть шенгенські візи загальноєвропейського зразка з порушенням, то тут неминучі санкції”, — розповів Кузьмін.

Він упевнений, що загальноєвропейська єдність здатна вистояти всупереч усім провокаціям.

“Щойно Україна перейшла в наступ, усі відразу зааплодували. Уже жодних претензій ні в Брюсселі, ні у Вашингтоні немає, тому що зараз світ переходить у таку фазу розвитку, коли країни кидають виклики ось цій системі загальноєвропейських інститутів, які неминуче повинні до цього пристосовуватися. І наше завдання підтримувати загальноєвропейську єдність, яка вистоїть, яку б позицію не займав уряд Орбана”, — резюмував експерт.

Читайте також: Відкриває двері для шпигунів і диверсантів: у ЄС стривожені рішенням Угорщини про спрощення в’їзду для росіян (ВІДЕО)

Прямий ефір