Відкриває двері для шпигунів і диверсантів: у ЄС стривожені рішенням Угорщини про спрощення в’їзду для росіян (ВІДЕО)

Прапори ЄС та Угорщини. Фото: gettyimages.com

ЄС слід вжити термінових контрзаходів у відповідь на рішення Угорщини пом’якшити візові обмеження для російських туристів. Про це пише Financial Times, посилаючись на заяви найбільшого блоку в Європарламенті — “Європейської народної партії”. У Євросоюзі зростає невдоволення Угорщиною через її проросійську позицію, повідомляє FREEДОМ.

Рішення Угорщини полегшити правила в’їзду для російських громадян може становити серйозну загрозу безпеці. Про це заявили лідери країн Північної Європи та Балтії у спільному листі до єврокомісара з внутрішніх справ 16 серпня. Документ підписали міністри закордонних справ, а також міністри внутрішніх справ і юстиції Латвії, Литви, Естонії, Швеції, Норвегії, Данії, Фінляндії та Ісландії.

“Разом із колегами з північнобалтійських країн я надіслав листа представниці ЄС Ілве Йоганссон, щоб висловити стурбованість рішенням Угорщини полегшити в’їзд для росіян і білорусів. Це не виправдано, коли Росія продовжує війну в Україні та посилює гібридні дії проти ЄС”, — написав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна в соцмережі Х.

У Єврокомісії вже взяли це питання на розгляд. Комісарка ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоганссон надіслала листа міністру внутрішніх справ ЄС Шандору Пінтеру. Нове угорське законодавство “Про національну карту” може обійти санкції ЄС щодо російських і білоруських громадян, наголосила Йоганссон.

“Росія — це загроза безпеці. Нам потрібно більше запобіжних заходів, а не менше. Надання потенційним російським шпигунам і диверсантам вільного доступу до ЄС підірве безпеку всіх нас. Я звертаюся до угорського уряду з проханням дати пояснення. Якщо їхня система полегшеного в’їзду становить небезпеку, ми будемо діяти”, — пояснила комісарка ЄС із внутрішніх справ у соцмережі X.

Раніше, за інформацією видання Politico, ініціативна група депутатів Європарламенту зажадала від Єврокомісії призупинити участь Угорщини в Шенгенській зоні. Відповідний лист підписали 70 законодавців Європарламенту. У тексті міститься заклик вжити термінових заходів щодо розслідування рішення Будапешта пом’якшити візові вимоги для громадян Росії та Білорусі. На думку євродепутатів, такі дії угорської влади можуть поставити під загрозу роль Шенгенської зони як безпечного простору для всіх жителів Єврозони.

“Щодо виключення Угорщини з Шенгену — поки що це було заявлено на рівні погроз. Подивимося, як на це відреагує угорська влада. У ЄС, найімовірніше, їм дають можливість або скасувати, або не імплементувати повністю це рішення. Найімовірніше, будуть встановлені якісь попереджувальні блокпости, які перевірятимуть документи громадян. Якщо це не допоможе, то, гадаю, що вживатимуть заходів”, — прокоментував керуючий партнер української Національної антикризової групи Тарас Загородній.

Як пише Politico з посиланням на лист депутатів Європарламенту, якщо Будапешт відмовиться переглянути свою політику, то члени Європейського Союзу поставлять під сумнів присутність Угорщини в Шенгенській зоні. Також у документі пропонується поставити під контроль кордони ЄС з Угорщиною і відмовитися визнавати видані нею візи.

Читайте також: Майже 70 депутатів Європарламенту закликають виключити Угорщину з Шенгенської зони

Нагадаємо, наприкінці липня Угорщина ввела систему прискореного оформлення віз для росіян, білорусів і громадян ще шести країн. Згідно з новими правилами, для в’їзду в Угорщину їм більше не потрібно проходити перевірку на благонадійність.

Читайте також: Угорщина відкрила двері в ЄС для російських шпигунів — можливі заходи Брюсселя (ВІДЕО)

Прямий ефір