Основні завдання турне глави українського МЗС до Африки озвучила Гриценко

Дмитро Кулеба. Фото: mfa.gov.ua

Завданням турне очільника українського Міністерства закордонних справ Дмитра Кулеби до Африки є консолідація підтримки та збільшення присутності африканських країн на другому Саміті миру. Про це сьогодні, 5 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла докторка філософії з політології, головна консультантка НІСД Аліна Гриценко.

“Для нас успіхом є сам факт такої уваги до Африки, сам факт цих візитів, цих великих турне… Насправді те, що Міністерство закордонних справ України запустило так званий ренесанс українсько-африканських відносин, ось цю стратегію потрібно продовжувати надалі та продовжувати встановлювати тісні, політичні насамперед відносини з якомога більшою кількістю країн континенту”, — сказала вона.

Водночас Гриценко зауважила, що не зовсім згодна з формулюванням “ренесанс”, бо насправді йдеться не про відродження чи переформатування відносин, а про намагання України відкрити для себе Африку та про намагання відкрити Україну для Африки.

“Там справді досить висока присутність Росії, вона зберігається ще з часів Радянського Союзу, і багато країн Африки все ще розглядають Росію через призму колишніх взаємовідносин із Радянським Союзом… Основні цілі турне цього разу загалом ті самі, що й попередніх разів. Це відновлення, встановлення тісних політичних відносин із цими країнами. У багатьох країнах, у яких міністр Кулеба побував минулого разу, згодом було відкрито посольства, й Україна таким чином розширює насамперед дипломатичну присутність на континенті. І надалі це можна буде використовувати як політичну підтримку і в контексті, наприклад, ООН, на міжнародних майданчиках, і в контексті прийдешнього другого Глобального саміту миру, який має відбутися вже восени. І це одне з найважливіших завдань, які міністр Кулеба повинен буде реалізувати, — це консолідувати підтримку та збільшити присутність африканських країн на другому Саміті миру”, — сказала політологиня.

Гриценко констатувала, що є низка перешкод для України в контексті просування на африканському континенті.

“У багатьох країнах Африки донині залишається негативне сприйняття антизахідне й антиамериканське. І ось протести, і перевороти, наприклад, у регіоні Сахеля був тому показник. Минулого року переворот у Нігерії був не стільки проросійським, як багато ЗМІ писали, скільки дійсно антизахідним. Україна дійсно сприймається як прихильник Заходу”, — сказала вона.

Водночас політологиня зазначила, що там, де африканці бачать для себе вигоду, вони будуть готові взаємодіяти й співпрацювати.

“Щодо України, тут доведеться, напевно, маневрувати, імпровізувати й шукати справді взаємовигідні підходи до встановлення та розширення відносин з африканськими країнами. Такими для початку, для старту, можливо, є саме ті ініціативи, які Україна просуває вже кілька років, як от “Зерно з України”, яке постачають до кількох африканських країн, та різні вигідні, наприклад, домовленості в галузі туризму чи, наприклад, освіти, щоб переманити частину африканських студентів, які їдуть навчатися у РФ, наприклад, в Україну, доводячи, що в Україні безпечно навчатися. Точно так само, як це своїм прикладом показують і індійські студенти, і студенти з інших азійських держав — для африканців це теж може бути актуально. Ось саме на цьому ґрунті вдасться надалі розвивати двосторонні відносини”, — вважає Гриценко. 

Вона звернула увагу, що економічні інтереси Росії на континенті є доволі серйозними, й приватні військові компанії РФ використовуються не стільки для закріплення якоїсь військової присутності на континенті, скільки для захисту саме економічних інтересів. 

Читайте також: Африка може стати для України дуже вигідним економічним партнером, — думка експерта

Нагадаємо, 4-8 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснить візити до Малаві, Замбії та Маврикія. Четверте африканське турне глави МЗС націлене на те, щоб продовжити розбудову відносин із країнами Африки.

Прямий ефір