Молдова до 2038 року хоче відновити контроль над Придністров’ям — деталі (ВІДЕО)

Прапор Молдови. Фото: ukrinform.ua

У Молдові обговорюють деталі нібито плану влади реінтегрувати Придністровський регіон. План опублікувало іспанське видання El Pais. Згідно з документом, Молдова до 2038 року хоче відновити контроль над Придністров’ям. Зробити це хочуть за прикладом Німеччини — йдеться про входження Німецької Демократичної Республіки до складу Федеративної Республіки Німеччини, яке відбулося 1990 року. Іспанська газета стверджує, що план був розроблений консалтинговою компанією на замовлення офіційного Кишинева, повідомляє FREEДOM.

З моменту завершення гарячої фази придністровського конфлікту в серпні 1992 року Кишинів домагався мирної реінтеграції регіону до складу країни. Із середини 2000-их діяв формат врегулювання конфлікту 5+2, до якого входили Молдова та Придністров’я, а також Україна, Росія, ОБСЄ, ЄС і США. Але з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну робота платформи припинилася. У лютому 2024-го президентка Молдови Мая Санду заявила: Кишинів очікує, що повернення Придністров’я стане можливим, коли з’явиться “геополітична можливість”.

“Я не відкидаю, що можуть бути якісь дуже законсервовані переговори, але не на рівні міністерства, а на рівні, умовно кажучи, президента країни разом із якимись європейськими та американськими посередниками. Я не виключаю, що таке може бути. І я знаю, що такі переговори, закриті, раніше колись відбувалися неодноразово, але поки що на сьогодні жодних реальних змін ми не бачимо буквально абсолютно”, — прокоментував головний редактор медіаресурсу AVA-TV Андрій Андрієвський.

29-го липня іспанське видання El Pais опублікувало так званий план реінтеграції регіону, який передбачає три етапи. Згідно з ним, до 2038 року Молдова хоче відновити контроль над Придністров’ям. План реінтеграції нібито має закінчитися референдумом і виведенням російських військ із регіону. Це має відбутися на вимогу Тирасполя, їх має замінити міжнародна місія. У виданні кажуть, що документ нібито підготовлено консалтинговою компанією на замовлення молдовської влади. У Кишиневі не спростували, але й не підтвердили заяви ЗМІ. Бюро реінтеграції Молдови зазначило, що в уряду є офіційні програми та план дій з реінтеграції.

“Питання придністровського врегулювання і повномасштабної та різнопланової реінтеграції цього регіону — дуже тонке, делікатне і складне. Це питання, яке на певних етапах не терпить публічності, виходячи з пріоритету збереження стабільності, миру та поступального руху шляхом врегулювання придністровського конфлікту. А сам факт публікації цієї статті, не кажучи вже про зміст, суперечить цим пріоритетам. Ба більше, безпосередньо їм шкодить”, — заявив віцепрем’єр-міністр із питань реінтеграції Молдови Александру Фленкя в коментарі виданню NewsMaker.

Але як стверджують експерти, подібні наміри уряду Молдови впираються у пасивність керівництва Придністров’я. Бувши фактично окупованим Росією, невизнаний регіон повністю спирається на підтримку Москви. Росії вигідно мати точку дестабілізації в регіоні та заважати шляху Молдови до ЄС. Але як стверджують аналітики, РФ може піти на інтеграцію Придністров’я, щоб наростити свій вплив уже всередині Молдови.

“Зрештою, вкинути в наш простір 300-400 тисяч проросійських виборців, які таким чином переламають повністю картину наших виборів. Тому що у нас всього близько двох мільйонів людей бере участь у виборах. І якщо нам додати ще 300-400 тисяч людей, які при всьому тому, що у нас є серед тих двох мільйонів проросійських, то, звичайно, це може змінити картину у всій Молдові та електоральну картину. І ось у цій ситуації Росія може зламати через коліно Придністров’я та адміністрацію Тирасполя”, — зазначив Андрій Андрієвський.

Нагадаємо, що на території невизнаного Придністров’я перебуває приблизно дві тисячі російських солдатів. 500 із них — це так звані “миротворці”, які залишилися після війни в Придністров’ї. Згідно з даними El Pais, Кишинів цього року хоче домовитися з Придністров’ям про підготовку суддів, прокурорів і адвокатів. Потім Молдова нібито запропонує регіону компенсацію ціни на газ, і сторони почнуть домовлятися про політичний статус регіону. А за три роки Кишинів і Тирасполь мають підійти до проведення референдуму.

Читайте також: Молдавське суспільство здатне протистояти російській пропаганді, — Нантой

Прямий ефір