Наступний Саміт миру має пройти з Росією, але не на умовах Путіна, — Боррель

Жозеп Боррель. Фото: gettyimages.com

Наступний мирний саміт має відбутися за участі Росії, але зустріч повинна проходити на основі міжнародного права, а не на умовах, які висуває російський диктатор Путін. Про це напередодні на пресконференції у Брюсселі заявив голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель, передає FREEДОМ.

За його словами, президент України Володимир Зеленський налаштований рішуче та зробить усе, щоб залучити Російську Федерацію до саміту. Боррель наголосив, що позиція ЄС залишається незмінною вже тривалий час. Євросоюз підтримує українську формулу миру.

“Я переконаний у тому, що президент Зеленський продовжуватиме наступ у цих переговорах, щоб провести наступну конференцію у присутності Росії. Ми вже сказали те, що було сказано: наступний крок вимагає залучення Росії. Саміт у Швейцарії мав хороший результат, але він має бути покращений. Близько 90 країн погодилися з підсумковою заявою цієї зустрічі, але ми маємо йти далі, щоб протидіяти російській пропаганді, роз’яснювати та пояснювати всім і кожному у світі, що саме відбувається. Що це Росія здійснює атаку проти України. Щоб нагадати, що є агресор, і є сторона, яка зазнає агресії. Що Україна обороняється, і ми допомагаємо Україні у самозахисті”, — заявив верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський допустив можливість припинення війни дипломатичним шляхом. Як заявив український лідер в інтерв’ю ВВС, гаряча стадія війни може закінчитися у 2024 році. Але за умови єдності союзників і за планом, який Україна готує на Саміт миру.

Прямий ефір