У Росії немає сил і засобів для наступу на Україну з території Білорусі — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

В українському Центрі протидії дезінформації впевнені — у Росії немає сил і засобів для наступу на Україну з території Білорусі. На думку аналітиків, мета Кремля — розтягнути українські сили і резерви та вплинути на логістику. Для цього російська пропаганда активно транслює дезінформацію про нібито підготовку наступу з Білорусі, передає FREEДOM.

Керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко заявив, що основна мета дезінформаційної кампанії Росії — відвернути увагу українського військового керівництва і розтягнути фронт.

“Для цього вони нагнітатимуть ситуацію інформаційно, щоб наше командування звертало більше уваги на цей напрямок. Утім, Білорусь під постійним наглядом. Росія розглядає весь наш кордон із білорусами як зону напруги. Звісно, Сили оборони давно готові до загроз за цим напрямком, і було вжито всіх необхідних заходів. Поки що така загроза лежить виключно в інформаційній площині”, — зазначив керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Андрій Коваленко в Telegram.

Експерти впевнені, що все це — частина масштабної кампанії Кремля з дезінформації. Як і спроби дискредитувати легітимність президента України Володимира Зеленського напередодні майбутнього Глобального саміту миру в Швейцарії.

“Виникнення в інфополі “легітимного”, згідно з твердженнями росіян, Віктора Януковича — невипадкове, й існує висока ймовірність, що російська пропаганда протиставлятиме його президенту Володимиру Зеленському. Прогнозується, що в межах ІПСО щодо начебто нелегітимності президента України РФ також дискредитуватиме українську формулу миру”, — йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації РНБО в Telegram.

Президент України Володимир Зеленський упевнений, що Москва готова на будь-які провокації, щоб зірвати Глобальний саміт миру.

“Буквально зараз, у ці дні, ми захищаємося за 60 км на північний схід від цього місця від чергової спроби російського наступу. Росія готується до спроби наступальних дій і за 90 км звідси на північний захід від Харкова — біля нашого кордону збирається ще одне угруповання військ. Той, хто все це робить, не хоче миру”, — заявив український президент.

Аналітики Інституту вивчення війни припускають, що йдеться про район Грайворон — Борисівка — Пролетарський. Це — російські міста в Білгородській області — на північний захід від Харкова. Експерти припускають, що Росія планує атакувати Золочів і Богодухів Харківської області.

“Росія дуже довго готувалася до свого наступу на Харківщині. Зрозуміло, що задуми передбачали значно більші успіхи росіян на Харківському напрямку, ніж вдалося досягти сьогодні. А також вони розуміли, що Харківщина — це лише частина українсько-російського кордону, близько 270 км, і ще близько 550 км — це Сумщина і ще пару сотень км — це Чернігівщина. І, звичайно, росіяни дуже хотіли б мати можливість атакувати на всіх ділянках українсько-російського кордону”, — вказано у звіті аналітиків Інституту вивчення війни.

У Головному оперативному управлінні Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ) заявили, що сьогодні Сили оборони України готові до будь-якого з можливих сценаріїв. ЗСУ вживають усіх заходів щодо виділення резервів і засобів вогневого ураження з метою перехоплення ініціативи на полі бою.

Читайте також: Росіяни спробують відкрити нові фронти, але шансів прорвати оборону немає, — військовий аналітик

Нагадаємо, раніше начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявляв, що російські окупаційні війська від самого початку планували наступальну операцію не тільки в Харківській області, а й у Сумській.

Прямий ефір