Росія за два дні використала чверть ракетного арсеналу — аналіз військового експерта

Наслідки ракетного удару по Одесі 29 грудня. Фото: t.me/odeskaODA

Арсенал ракет, який є у РФ, використовується переважно для терору мирного населення України. Удари по населених пунктах відбуваються на тлі нездатності російської армії переломити ситуацію на фронті на свою користь. Про це сьогодні, 2 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт Валерій Рябих.

“Ті засоби, які є у РФ, з погляду військового мистецтва використовуються неефективно, але з погляду тих цілей, яких у Кремлі хочуть досягти, мені здається, цей спосіб вони вибрали для того, щоб мати максимальний ефект. Для цього якраз і наносяться удари по беззахисній цивільній інфраструктурі, відбуваються обстріли прифронтових населених пунктів”, — висловив він думку.

Рябих зазначив, що комбінуючи різні засоби для нанесення по Україні, Кремль хоче досягти максимального результату.

“Перш за все, удари спрямовані на те, щоб перевантажити українську протиповітряну оборону та таким чином пробити її. Причому, як ми бачимо за результатами сьогоднішньої атаки по Києву, завдаються удари по цивільних об’єктах, жертвами стали звичайні цивільні люди. Це пов’язано з бажанням Кремля таким терором придушити здатність українців до опору”, — пояснив військовий експерт.

Він вважає, що подібні удари по Україні матимуть абсолютно протилежний ефект від того, чого очікує Кремль.

“За даними української розвідки, на початок грудня заявлялося про те, що противник має понад 800 ракет різних типів. Насамперед це ракети, які на цей час виробляються російською оборонною промисловістю, а саме: Х-101, “Кинджал”, “Іскандер” та “Калібр”. Зараз, після двох останніх атак, практично 1/4 цього запасу була використана противником”, — повідомив Рябих.

Військовий експерт зазначив, що за кілька днів Росія може повторити масований ракетний обстріл, потім за кілька днів здійснити ще один обстріл.

“Можна говорити про кілька подібних атак, тому що повністю вичерпати ресурс, який РФ накопичила, росіяни не можуть собі дозволити, тому що вийдуть знову за межі накопичень, які необхідні в межах так званого запасу, що не знижується. І, звичайно ж, противник використовуватиме й інші засоби, такі як “Шахеди”, як допоміжні для розкриття системи протиповітряної оборони та її перевантаження, ті ж ракети С-300 і С-400″, — заявив він.

Рябих звернув увагу, що, хоч в Росії ракети С-300 і С-400 є у величезній кількості, проте дуже багато їх використовувати не будуть, оскільки вони застосовуються і для протиповітряної оборони.

Читайте також: Ще жодна держава не відбивала подібних ударів, як Росія завдала по Україні в останні дні, — Зеленський наприкінці 678-го дня війни

Нагадаємо, сьогодні, 2 січня, Росія завдала ракетних ударів по Києву та Харкову.

29 грудня Україна зазнала масштабної російської повітряної атаки. Як сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, стільки цілей одночасно на моніторі ще не було. Після 36 дронів-камікадзе Росія запустила 122 ракети різних типів.

Читайте також: “Путін не тільки намагається знищити Україну”: Байден зробив заяву про найбільшу повітряну російську атаку

Прямий ефір