“Лукашенко цього боїться”: про матеріали справи, передані до МКС для арешту білоруського диктатора за депортацію українських дітей, розповів Латушко

Павло Латушко. Скріншот: uatv.ua

Європарламент ухвалив резолюцію “Про відносини з Білоруссю”, в якій визнав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка співучасником злочинів РФ в Україні та закликав Міжнародний кримінальний суд (МКС) видати ордер на його арешт. Народне антикризове управління продовжує збір доказів злочинів Лукашенка та його поплічників. Про це сьогодні, 19 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

“Резолюція Європейського парламенту — це скоріше декларація політичного характеру. Ми говоримо про інше, що необхідно збирати докази, які підтверджують вину Лукашенка і його спільників у воєнних злочинах — незаконного переміщення українських дітей з окупованих територій на територію Білорусі. Ці докази збирає наша команда Народного антикризового управління. Перша частина матеріалів передана слідчим прокуратури МКС. Зараз ми готуємо апдейт, ми доповнюємо ті матеріали, які були передані для того, щоб ще посилити доказову базу. Хоча, виходячи з тієї інформації, яку ми вже передали, ми вважаємо достатньо підстав для ухвалення такого рішення”, — сказав він.

Режим Лукашенка залучив низку організацій, які брали участь у вивезенні українських дітей, зазначив Латушко.

“Ми зараз фокусуємося на інших неурядових організаціях, які залучені режимом Лукашенка у вивезенні українських дітей, як-от “Патріоти Білорусі”, “Білоруський республіканський союз молоді”. Благодійний фонд Олексія Талая перманентно потрапляє в поле зору”, — констатував він.

Президент РФ Володимир Путін хоче потягнути в Гаагу за собою Лукашенка, упевнений експерт.

“Ми нещодавно публікували у Twitter заяву Дмитра Мезенцева, держсекретаря так званої Союзної держави, колишнього посла Росії в Білорусі, де він прямо говорить, що це рішення про вивезення українських дітей ухвалили Путін і Лукашенко. Росіяни намагаються “замазати” самого ж Лукашенка у скоєнні цих злочинів. Хоча тут замазувати не треба, тому що Лукашенко сам підписував ці документи в Москві, і вони є в нашому розпорядженні, вже є в розпорядженні як прокурора в Гаазі, так і Генеральної прокуратури України”, — пояснив він.

Лукашенко намагається відбілити своє ім’я, але це йому навряд чи вдасться, оскільки доказів його винуватості задосить.

“Лукашенко вже цього боїться. Тому розпочато серйозну з їхнього боку кампанію, за допомогою якої вони намагаються довести, що вони дітям допомагають, а їх за це хочуть покарати. Але це брехня і фальш. Вони вивозили дітей сиріт без згоди Держави Україна, забуваючи про те, що не можна змінювати дітям під час війни громадянство. І далі, що вони роблять? Індоктринують — намагаються в голови маленьких українців вбити тези, що вони росіяни, що Росія велика, і діти будуть служити їй. Ось це індоктринація, тобто переосвіта дітей”, — розповів Латушко.

Читайте також: Україна повернула ще чотирьох дітей, яких депортувала Росія

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!“, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір