Авдіївка залишається під контролем Сил оборони, російські окупанти здулися — оперативні дані від Барабаша

Віталій Барабаш. Скріншот: Facebook

Місто Авдіївка в Донецькій області залишається під контролем Сил оборони України: росіяни з наступу перейшли в оборону. Про це сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

“За дві доби ми бачимо, що суттєво знизилася і кількість обстрілів по території громади. Генеральний штаб підтверджує у своїх зведеннях, що і кількість штурмових дій знизилася в рази. Усе — здулися, реально здулися… Якщо кілька днів тому штурмових дій було кілька десятків, то зараз — 15. Але це не 50-60, як було 10-11 жовтня”, — сказав він.

За словами Барабаша, знизилася й кількість авіаракетних ударів по Авдіївській громаді.

“Кількості авіації, яка працює, трохи менше. За минулу добу авіаракетних ударів по громаді було всього 6, а максимально було у нас 31. Це тільки по території громади. По позиціях — там досить гаряче. Не можна сказати, що там спокійно: бої і вдень, і вночі”, — зазначив Барабаш.

Голова міської військової адміністрації констатував, що під час спроб наступу на Авдіївку загинуло багато особового складу армії РФ, а лінія оборони стоїть на своєму місці.

“Важко на фронті, реально важко. Плюс погодні умови — уже зима ближче. Холодно. Але найголовніше, що хлопці й дівчата витримали, вистояли. А з того боку вже підносять інформацію, що вони в обороні”, — сказав Барабаш.

Також він наголосив, що в Авдіївці все ще залишаються 1 618 мирних жителів, попри те, що загострення бойових дій принесло жертви серед населення.

“Людей це не дуже налаштовує й підштовхує до евакуації. Їдуть, але не так, як би хотілося. Швидше за все, це підштовхнуло тих людей, які до цього загострення хотіли виїхати у зв’язку з наближенням зими, і вони говорили про це відкрито, що ми будемо виїжджати”, — сказав Барабаш.

Водночас, за його словами, сама ситуація сильно пригнічує тих, хто залишився в місті.

“Люди очі навіть не підіймають”, — сказав начальник міської військової адміністрації.

Читайте також: На фронті — близько 70 бойових зіткнень: росіяни атакували на п’ятьох напрямках — зведення Генштабу ЗСУ

Раніше генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України в 2005-2010 рр.. Микола Маломуж заявив, що величезні втрати, а також відсутність успіхів — основна причина, через яку так званим російським “воєнкорам” не рекомендовано висвітлювати “авдіївську операцію” РФ.

Прямий ефір