Нову ділянку магістрального трубопроводу запустили в Дніпропетровській області: як вона вирішить проблему з питною водою (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Воду новою ділянкою магістрального трубопроводу запустили у Дніпропетровській області. Його проклали між річкою Інгулець і Південним водосховищем. Це тільки перша нитка на цій ділянці. Зараз тягнуть ще три. Вони потрібні, щоб забезпечити водою не тільки місто, а й населені пункти Криворізького району. Коли все буде готово, щодня новим трубопроводом зможуть перекачувати 400 тис. кубометрів води. Проєкт такого масштабу за короткі терміни втілили вперше за час незалежності України, повідомляє FREEДОМ.

З початку літа жителі Кривого Рогу забули, що таке стабільне водопостачання. Щойно російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію, шість міст і десятки сіл у Нікопольському та Криворізькому районах залишилися без централізованого водопостачання.

“Набираємо собі в усі пляшки, які є в нас. Так і справляємося. Або замовляємо питну”, — каже мешканка Кривого Рогу Катерина.

Щоб повернути воду більш ніж мільйона людей, було розпочато масштабне будівництво нового магістрального водоводу. Через 76 днів однією з чотирьох запланованих ліній уже почали подавати воду.

“Після запуску насоса у нас мине п’ять годин, і вже побачимо першу воду на тому кінці водоводу. Орієнтовна потужність зараз однієї гілки становить 100 тис. кубометрів на добу. Усього водовід розрахований на 400 тис. кубометрів”, — пояснив начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Дніпропетровській області Олександр Коломойцев.

Цього цілком достатньо, щоб повністю забезпечити водою Кривий Ріг і Криворізький район. Загальна протяжність водоводу — 150 км. Щоб змонтувати його в стислі терміни, бригади працюють у цілодобовому режимі. Проєктують і будують паралельно.

“Такий водогін у нас у незалежній Україні не будували ніколи, тому й досвіду насправді великого не було. Але ми знайшли проєктувальників, які це зробили. За майже чотири місяці буде побудовано десь 140 км. Десь буде чотири нитки, десь — три, десь — дві нитки. Загалом буде десь 300 км труби. Найскладніше було знайти матеріали, тому що труби, яка необхідна для цього водоводу, недостатньо. Ми закрили власним виробництвом 25%”, — повідомив голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.

Решту закупили в Румунії, Італії, Туреччині та Польщі. Щоб насоси могли працювати навіть у разі блекаутів, передбачили генератори. Новий водогін повністю вирішує проблему водопостачання мешканців Кривого Рогу.

“70 % району та міста було живиться від Каховського водосховища. Зараз буде запуск цього водоводу, який забезпечить не просто водою, а очищеною якісною водою. Питання якісної води — зараз дуже велика проблема, тому що з різних водойм набирається вода, і не завжди вона якісна. Цей проєкт забезпечить 100-відсоткову потребу всієї території району якісною водою”, — зазначив голова Криворізької військово-цивільної адміністрації Євгеній Ситниченко.

Нові мережі вже заповнюють водою та проводять технологічний процес промивки труб. Загалом проєктом передбачено будівництво трьох ділянок водоводу. Усі роботи на них обіцяють завершити в жовтні.

Читайте також: Підрив Росією дамби Каховської ГЕС має катастрофічні наслідки, на які світ відреагував досить мляво, — Коваленко

Нагадаємо, через підрив дамби Каховської ГЕС низка населених пунктів Дніпропетровської області залишилася без води. Наприклад, у Покровськ привозили питну воду.

Прямий ефір