Морські дрони, які Україна винайшла, змінюють підхід до безпеки акваторій у всьому світі, — Яковенко

Sea baby. Скріншот: ssu.gov.ua

Українські морські дрони Sea baby або “Морський малюк” — унікальна розробка Служби безпеки України (СБУ). За допомогою таких пристроїв можна захищати акваторії в усьому світі без наявності величезного флоту. Про це сьогодні, 17 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів співзасновник компанії DroneUa, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко.

“Українські морські дрони — це своєрідна революція, яка трапилася. І саме Україна показала всьому світу нову формулу безпеки для захисту акваторій будь-якої країни. Акваторія всього Чорного моря зараз фактично контролюється Україною завдяки використанню інноваційного обладнання та робототехніки. Пристроїв, які досить прості й дешеві у своєму виробництві, створюють загрозу максимального рівня для Чорноморського флоту Росії”, — сказав він.

Винахід морських дронів зробив революцію, упевнений експерт.

“Ті нововведення, які Україна винайшла, змінюють підхід до безпеки акваторій у всьому світі. Країни всього світу замислюються, чи варто мати багатомільярдний флот, якщо інноваційні технології невеликого розміру здатні тримати в страху і гарантувати безпеку великих територій. Україна дійсно зробила революцію, і це визнаний факт”, — пояснив він.

СБУ оприлюднила кадри морських дронів, якими наносяться удари по кораблях російських агресорів і Кримському мосту, а також повідомила, що вони масово виробляються під землею.

“Україна вперше визнала факт існування таких технологій, факт виконання певних практик безпеки в акваторії. Тут дійсно можна говорити про те, що коли про це говорить СБУ, то, напевно, це ті технології, які вже настав час зробити публічними, тому що десь за плечима є ще не один десяток сюрпризів, здатних змінити все”, — зазначив експерт.

На думку Яковенка, Україна швидкими темпами розвиває технології й цілком імовірно, що морські дрони — не єдиний винахід, яким може пишатися військово-промисловий комплекс України.

“Україна розвивається, і ті технології, які створювалися в інших країнах протягом десятиліть, вони були створені в Україні протягом останніх 10 років і особливо протягом останніх півтора року. Те, що 30 років наші колеги й партнери по гарантії безпеки світу робили з використанням величезних трильйонних бюджетів військово-промислового комплексу, Україна робить максимально швидко, фактично заручившись інноваціями, які народжуються всередині нашої країни”, — резюмував він.

Читайте також: “Це революція”: у чому унікальність українського морського дрона SeaBaby (ВІДЕО)

Прямий ефір