Керувати системою територіальних центрів комплектування мають люди, які точно знають, що таке війна, — Зеленський

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Сьогодні, 11 серпня, президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Про це повідомляє FREEДОМ з посиланням на пресслужбу глави держави.

“Одне питання ключове – результати перевірки “військкоматів”. Доповіді — Держане бюро розслідувань (ДБР), Служба безпеки України (СБУ), Міністерство внутрішніх справ (МВС), Генеральний прокурор, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Комплексно”, — запевнив він.

Загалом уже 112 кримінальних проваджень щодо посадовців “військкоматів”. 33 підозри. Обласні “воєнкоми”, міські, районні. Працівники військової лікарської комісії (ВЛК). Інші посадові особи. Хабарі брали готівкою і криптовалютою.

Зловживання розкриті у різних областях:

  • Донецька;
  • Полтавська;
  • Вінницька;
  • Одеська;
  • Київська;

Викриті наступні злочини:

  • незаконне збагачення;
  • легалізація незаконно отриманих коштів;
  • неправомірна вигода;
  • незаконне переправлення військовозобов’язаних через кордон.

“Звільняємо всіх обласних “воєнкомів”. Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна й чому цинізм та хабарництво в час війни — це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність та не мають цинізму… Їм можна довірити цю систему комплектування. Реалізувати це рішення повинен Головнокомандувач Збройними силами України Валерій Залужний. Перед призначеннями нових керівників територіальних центрів комплектування (ТЦК) буде перевірка СБУ”, — заявив Зеленський.

Кожен “воєнком”, щодо якого є кримінальне провадження, нестиме відповідальність. Цілком справедливу і повну.

Звільнені “воєнкоми” й інші посадовці, які мають погони і щодо яких не виявлено даних про злочини чи порушення, якщо вони хочуть зберегти погони та довести свою гідність, підуть на фронт.

“Але підкреслю: армія не є й ніколи не буде заміною кримінальному покаранню. Посадовці, які переплутали погони й вигоду, точно — під суд. Питання ВЛК. Зараз ця система працює негідно. Так, як там ставляться до воїнів, так, як ставляться до своїх завдань… Просто аморально. За два тижні відбудеться засідання РНБО щодо цього питання. Зараз перевірка, підготовка пропозицій”, — резюмував Зеленський.

Читайте також: Зеленський обговорив із президентом Замбії українську формулу миру та продовження дії зернової угоди

Прямий ефір