Життя на лінії фронту: як волонтери допомагають місцевим мешканцям Степногірська Запорізької області (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Степногірськ Запорізької області знаходиться за п’ять кілометрів від лінії фронту. Воно регулярно зазнає обстрілів російськими військами. У селищі немає електрики, газу та води. Виживати місцевим мешканцям допомагають волонтери, які збирають для них продукти та необхідні речі. Привозять гуманітарну допомогу в прифронтовий Степногірськ рятувальники Держслужби з надзвичайних ситуацій, передає  FREEДOM.

Рятувальники розвантажують машину, не знімаючи бронежилети та каски. Обстріл у Степногірську може розпочатися будь-якої хвилини.

“Було дві години сиділи у підвалі. Пішли прильоти. Так само точно розвантажували автомобіль, і почала по нас артилерія працювати. Тож тут неспокійно”, — розповідає волонтер.

До повномасштабного вторгнення російських військ у Степногірську проживало близько чотирьох тисяч осіб. Більшість із них евакуювалася, зараз у селищі — близько восьми сотень людей. Дещо більше сотні жителів залишилося в сусідніх селах — Кам’янському та Плавнях. Майже всі — пенсіонери, для них щодня рятувальники привозять продукти та питну воду.

Через близькість лінії фронту, до Плавні та Кам’янського їздити поки не можна. Їхні жителі за гуманітарною допомогою змушені добиратися до Степногірська пішки.

“Сюди привозять гуманітарку, воду, корми для собак. А ми вже потім, — коли велосипедами, коли тачечками, коли кравчучечками — переправляємо в село”, — розповідає мешканка Кам’янського Світлана Дорохова.

Ходити доводиться під загрозою обстрілу російськими військами. Спочатку не було страшно, доки поряд не вибухнув снаряд, розповідає Світлана Дорохова.

“Я не боялася, під обстрілами ходила, поки 21 квітня уламок снаряда не влучив. Дякую лікареві запорізької обласної лікарні, який дістав цей уламок”, — розповідає жінка.

Через російські обстріли степногірські рятувальники працюють цілодобово: гасять пожежі та розбирають зруйновані снарядами будинки.

“Ніколи навіть не думав, що ми матимемо війну. І назвати той бік братами навіть язик не повертається. Адже гинуть люди, гинуть діти. Це жахливо. У мене троє дітей, за всіх хвилюєшся”, — ділиться рятувальник Максим Опчев.

Запорізькі рятувальники за півтора року війни доставили до прифронтових районів майже сто тонн питної води та близько дев’яноста тонн продуктів.

Читайте також: Понад 40 бойових зіткнень за добу відбулося на фронті — зведення Генштабу ЗСУ

Прямий ефір