Війна РФ проти України — найбільш задокументована війна в історії: діяльність ICPA в Гаазі роз’яснив адвокат

Юрій Білоус. Скріншот: uatv.ua

Центр із розслідування злочинів агресії РФ проти України, який відкрився в Гаазі сьогодні, 3 липня, — юридичний хаб і проміжний етап перед запуском міжнародного трибуналу, а також “потужний кулак” правосуддя. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив адвокат, який займається збором доказів воєнних злочинів РФ проти України, Юрій Білоус.

За його словами, цей центр у Гаазі і створили для того, щоб зібрати всі різні докази саме вторгнення Росії до України, початку війни. А це — міжнародний злочин — злочин агресії.

“Зібрати це все в одному місці, зберігати в одному місці, аналізувати в одному місці і вже сьогодні готуватися до роботи спеціального трибуналу, на якому судитимуть Володимира Путіна і його пособників, відповідальних за злочини агресії. Сьогодні, до речі, чудова промова була у генпрокурора, і він правильно назвав злочин агресії першородним гріхом і тим гріхом, який відкрив ворота для величезної кількості воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду та інших міжнародних злочинів, яких би не було в Україні, якби не було агресії”, — сказав Білоус.

Адвокат зазначив, що створений у Гаазі центр продовжує роботу спільної слідчої групи, яка почала працювати ще в березні 2022 року (у перші місяці після початку повномасштабної війни). Це не новий якийсь крок. До групи вже входять Україна, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Словаччина, Румунія. Цей центр підписав меморандум про співпрацю з Міжнародним кримінальним судом (МКС), який базується в Гаазі, зі США, що дуже важливо, — вони туди делегують спеціального прокурора щодо злочину агресії.

“І вся ця робота вестиметься для того, щоб прокурори з різних країн, чотири прокурори з нашої країни, як сказав генпрокурор Костін, уже сьогодні розпочали роботу, щоб усі ці прокурори спільно працювали, обмінювалися досвідом, аналізували наявні докази, розуміли, які, можливо, є проблеми в зібраних документах, і вже сьогодні готували макет обвинувачення, макет судового процесу. І навіть аж до створення проєктів, драфтів якихось документів, які вже мають працювати в межах спеціального трибуналу проти верхівки Російської Федерації за злочини агресії”, — пояснив він.

Адвокат розповів, що цей центр створено на базі Євроюсту тому, що Євроюст — це агенція, яка співпрацює з правоохоронними органами, прокурорами, поліцією різних країн Євросоюзу (всі 27 країн) плюс 24 або 25 країн, які не входять до Євросоюзу, зокрема Україна і США. І у них є вже накопичений 22-річний досвід роботи з транснаціональними злочинами.

“І цей центр, створений сьогодні за нашої безпосередньої участі в Гаазі, буде, по-перше, взаємодіяти з Євроюстом, користуватиметься абсолютно всією, зокрема, й матеріальною, технічною, організаційною, фаховою, професійною, аналітичною підтримкою, яка є у Євроюсту. Спонсорувати це все буде Єврокомісія при Європейському Союзі. Вони будуть використовувати ті бази даних про міжнародні злочини, які вже є у Євроюсту, бази даних щодо геноциду. І все це спрямовано на те, щоб створити єдиний, потужний і міцний кулак правосуддя, справедливості, який відповість на той виклик, який кинула Росія всьому цивілізованому світу”, — каже Білоус.

Він акцентував, що створення такого центру унікальне й актуальне. Війна РФ проти України — це найбільш задокументована війна в історії.

“Кількість доказів просто величезна. Це все має бути в якомусь єдиному центрі, щодо злочинів агресії. Другий момент — сьогодні вже, попри те, що триває найбільша, найкровопролитніша війна на території Європи від 1945 року, у нас у країні тривають розслідування, у нас у країні справи надходять до суду. Тому важливо концентрувати докази. І ось цей центр збору, аналізу та зберігання доказів допомагатиме не тільки всередині нашої країни або для майбутнього створення спеціального трибуналу, а й іншим державам розслідувати ті міжнародні злочини, які скоювала, скоює і, доки вони перебувають у нашій країні, скоюватиме РФ, це очевидно”, — констатував адвокат.

Білоус вважає, що цей центр буде таким юридичним хабом, який дасть змогу робити це все швидше, професійніше.

“І робити це все, найголовніше, для того, щоб ми в підсумку бачили результати. Це не один результат якийсь, а безліч. Така велика палітра результатів — у вигляді вироків у різних країнах, в Україні, у міжнародних судах, можливо, десь в інших країнах ми теж будемо тільки за. Де б російські воєнні злочинці не опинилися на лаві підсудних. Тому ця робота і те, що цей центр був створений, це — наступний паралельний крок, один із тих кроків, які робить наша країна для створення і засудження конкретно Володимира Путіна, і його поплічників — Герасимова і всіх інших, які відповідають за війну і за її початок. Це все робиться для цього”, — резюмував адвокат, який займається збором доказів воєнних злочинів РФ проти України.

Читайте також: Ми не залишимо каменя на камені, щоб притягнути Путіна та його поплічників до відповідальності, — Урсула фон дер Ляєн

Нагадаємо, у Гаазі сьогодні, 3 липня, розпочав роботу Міжнародний центр судового переслідування за злочин агресії проти України (ICPA), розміщений в Агентстві Європейського Союзу зі співробітництва в галузі кримінального правосуддя (Євроюст).

Прямий ефір