Удар по Кримському мосту стане сигналом для втечі російських окупантів та їхніх прибічників, — Чубаров

Вибух на Кримському мосту 8 жовтня 2022 року. Фото: mil.in.ua

Ракетний удар по Кримському (Керченському) мосту стане сигналом для втечі російських окупантів та їхніх поплічників. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Він зазначив, що ті, хто незаконно оселився в Криму, і ті, хто був присланий туди для зміцнення російської окупації, повинні усвідомлювати невідворотність визволення українського півострова й те, що воно може трапитися за дуже короткий термін.

Голова Меджлісу переконаний, що під час втечі військовослужбовців російської армії Росію не цікавитимуть долі цивільних, тож можна очікувати великої паніки в Криму.

“Перший же потужний удар по мосту через Керченську протоку, удар крилатою ракетою — це одразу буде сигналом для того, щоб десятки, якщо не сотні тисяч росіян потягнулися з Криму. Але як вони тоді будуть перебиратися? У них є резервні варіанти. Це поромна переправа, шість поромів. Поромне сполучення відновлено навесні… Але цього буде недостатньо. Що таке шість поромів, коли десятки, сотні тисяч людей будуть поспішати покинути Крим? Тому, звичайно, хотілося б, щоб вони вже зараз би ухвалювали це рішення”, — вважає Чубаров.

Він зазначив, що наразі Збройні сили України ще не підійшли близько до Кримського півострова, поки що залишається окупованою частина прилеглої до Криму Херсонської області. Але Чубаров вважає, що саме ЗСУ залишаються головним чинником для звільнення півострова. Він згоден з думкою президента України Володимира Зеленського, що Росія набагато ослабла з 2014 року, коли було захоплено півострів.

“Тому давайте будемо виходити з того, що основний фактор — Збройні сили України. Дуже уважно відстежуємо, які будуть наслідки в міру наближення українських військ до Криму. І звідси вже можуть бути інші варіанти до звільнення Криму, зокрема. Я теж не виключаю переговори, але переговори не про те, коли, який статус Криму, у якому складі. Там переговори можуть бути тільки лише в одному напрямку — як і в який спосіб виводити російські війська з окупованого Криму. Якщо Росія опиниться в такій ситуації, коли вона попросить перемовин, щоб уникнути додаткових жертв з обох боків, що “ми просимо перемовин, щоб вивести війська”, чому б із ними не сісти за стіл переговорів”, — сказав Чубаров.

Читайте також: Що чекає на кримчан після звільнення півострова — думка чиновників і правозахисників

Нагадаємо, раніше Чубаров повідомив, що в окупованому Криму представники кримськотатарського народу зазнають репресивних дій за проукраїнську позицію. Росіяни застосовують до політв’язнів максимальні репресії та залякування.

Прямий ефір