Іран обрав стратегію активної військової допомоги Росії — це загроза глобальній безпеці — оцінка Маломужа

Микола Маломуж. Фото: apostrophe.ua

Активне військове співробітництво Ірану та Росії є загрозою для глобальної безпеки, оскільки натомість Москва надає Тегерану літаки Су-35 та інші потужні бойові засоби. Про це сьогодні, 11 червня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

Він наголосив, що цими постачаннями Іран порушує досягнуті угоди, але його радикальні структури налаштовані на активну співпрацю з РФ.

“Вони налаштовані на активну співпрацю: постачання дронів, комплектування, постачання дуже великої кількості — вже до 1 млн — боєприпасів у Каспійському морі, певна частина вже є на фронті. Більш стаціонарна глобальна тема — будівництво заводу з виробництва “Шахедів”. Вони вже давно це обговорили: Путін і [духовний лідер Ірану Алі] Хаменеї, а потім Патрушев з керівництвом Ірану десь чотири місяці тому. І вже ці технології починають постачати Росії. Будуть на базі в Татарстані проводити будівництво заводу та збільшувати виробництво цих безпілотників… На сьогодні приблизно 1 200 “Шахедів” надійшло. І ми це відчуваємо практично щоніч, у деяких районах — і вдень і вночі. Якщо вони збудують, це буде плюс 2 000 упродовж року, а може, й більше”, — прокоментував екскерівник Служби зовнішньої розвідки України.

Маломуж вважає, що зараз весь цивілізований світ, насамперед США, Велика Британія та ЄС, мають змусити Іран відмовитися від цих планів, оскільки військова співпраця Тегерана та Москви загрожує не лише Україні.

“Ізраїлю, сусідам Ірану, усім арабським країнам, які виробляють нафту та газ, а це для світу — глобальна безпека. Тому, я думаю, зацікавленість буде більшою, щоб попередити такі дії й не допустити розміщення заводу на території Російської Федерації. Тим більше, я думаю, що поки вони будуватимуть, ми досягатимемо дуже активних успіхів на полі бою, і вже буде не до заводу та не до “Шахедів”, — резюмував Микола Маломуж.

Нагадаємо, раніше глава британського Міністерства закордонних справ Джеймс Клеверлі звинуватив Іран у постачанні Росії боєприпасів, які вона використовує у війні проти України. За словами Клеверлі, натомість Іран отримує від росіян високотехнологічне обладнання також для військових цілей, а також фінансову підтримку та консультації, які режим може використовувати для загрози країнам на Близькому Сході та придушення протестів.

Прямий ефір