“Червоних ліній” уже немає, з’явилася нова тенденція, — Фесенко про загрози Кремля

Володимир Фесенко. Фото: ukrinform.ua

Росія вже пройшла всі свої “червоні лінії”. Їх уже немає, тому що нікому і ніколи їх креслити. До того ж з’явилася нова тенденція, коли війна перейшла на територію РФ. Таку думку сьогодні, 3 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

“За словами російських пропагандистів, термін “червоні лінії” дискредитований. Тому що вони самі розуміють, а куди вже далі? По-друге, що більше про це говорять, то більша девальвація, їх уже не сприймають. Але найголовніше — кожна “червона лінія”, яку виставляє будь-хто — Соловйов або експрезидент Росії Медведєв, у підсумку проходять цю “червону лінію” і що? І нічого”, — сказав він.

За словами політолога, з Дмитра Медведєва уже сміються і в самій Росії. Коли він вкотре, в останній заяві, погрожує почати полювання на посадовців Великої Британії за те, що вони постачають Україні далекобійні ракети, що вони виправдовують удари по російській території.

“А що там виправдовувати? Якщо Росія веде війну проти України, Україна, як кажуть не тільки у Великій Британії, а й у Німеччині офіційні особи, має повне право відповідати. Тому тут уже “червоних ліній” немає. Я нагадаю щодо Криму і щодо Кримського мосту, що говорив Медведєв. Давно вже змирилися з реальністю, тому що те, що в нас називають бавовна, в Росії — хлопок, це вже не просто бавовна, а регулярний прояв воєнних дій, удари по різних російських військових об’єктах у Криму. Це вже стало повсякденною реальністю, які там “червоні лінії””, — каже Фесенко.

В останній місяць з’явилася нова тенденція — військові дії якось непомітно, але перейшли на територію РФ.

“Це вже не тільки атаки дронами, це, до речі, теж нова тенденція — вже не тільки Росія атакує з повітря Україну, до того ж Україна успішно захищається, наша система ППО стає дедалі сильнішою і дедалі ефективнішою. Але під ударами з повітря опиняється Росія. А тепер уже й справжні військові дії в реальному часі ведуться на території РФ у Бєлгородській області. Ведуть російські структури. І тут іронія долі — у 2014 році гібридну війну застосовували проти нас, а тепер, виявляється, щось подібне може відбуватися і в самій РФ. Тож це все — нові реалії, з якими стикається Росія, тому які “червоні лінії”? Тут аби вижити… Нікому і ніколи вже креслити нові “червоні лінії”, треба рятувати те, що є, і ще якщо вийде”, — резюмував Володимир Фесенко.

Зазначимо, що президент США Джозеф Байден дедалі більше переступає так звані червоні лінії Росії. Причиною є невиконання погроз “покарати” Захід за постачання зброї Україні, повідомляли американські офіційні особи в коментарі The Washington Post у четвер, 1 червня. Повідомляється, що блеф російського диктатора Володимира Путіна додав лідерам США та Європи впевненості в тому, що вони можуть і надалі надавати Україні озброєння “без важких наслідків”.

Читайте також: Ми морально розбили росіян, РФ — демотивована держава з демотивованим суспільством, — Зеленський

Нагадаємо, директор Євразійського центру Атлантичної ради, посол США в Україні (2003-2006 рр.) Джон Гербст висловив думку, що зайва обережність політики США в наданні озброєння Україні тягне за собою негативні наслідки у війні. Погроза президента Росії Володимира Путіна застосувати ядерну зброю є тією “червоною лінією”, через яку уряд США переходить з обережністю.

Прямий ефір