У Німеччині відбулася докорінна зміна в домінантній еліті й тепер виражається новим рівнем допомоги Україні, — Умланд

Андреас Умланд. Фото: apostrophe.ua

За рівнем військової підтримки України Німеччина переходить у розряд провідних країн. Про це сьогодні, 17 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд.

“Нарешті в Німеччині, принаймні в політичній еліті або, скажімо так, у домінантній політичній інтелектуальній еліті відбулася докорінна зміна. Вона відбулася пізно і повільно, але вона відбулася, і тепер виражається новим рівнем допомоги. Раніше, звичайно, теж була допомога для України, тільки вона була не військова, а в цивільній сфері. Це не стільки стосувалося самої України, а німецької зовнішньополітичної традиції, яка склалася за кілька десятиліть. Сьогодні вона залишилася в минулому і тепер Німеччина переходить, навіть щодо військової підтримки, у провідні країни”, — сказав він.

Заразом політолог зазначив, що Німеччина не найефективніша в цьому.

“Це пов’язано з тим, що Німеччина сама не є військовою державою, вона, скоріше, середня держава щодо військових справ. Вона має військово-промисловий комплекс і хороші технології, але вона не на такому рівні, як США, Велика Британія, Франція, які грають у дещо іншій лізі. Але Німеччина тепер теж постачає те, що вона може. Це, мабуть, не будуть літаки, це має прийти з інших країн. Але важка техніка тепер і у великому масштабі йде і з Німеччини”, — пояснив Умланд.

За його словами, також у такій підтримці роль відіграє і президент України Володимир Зеленський.

“Тому що сам Зеленський дуже популярний, така нова фігура в сучасній історії. Він став таким світовим політиком за останні півтора року. Мабуть, це був такий фандрейзинг-тур для того, щоб мобілізувати велику підтримку і дати привід для цих урядів обіцяти нові пакети допомоги, як це було з Німеччиною”, — резюмував Андреас Умланд.

Читайте також: Військова допомога і ще більше впевненості в перемозі: експерти обговорюють результати візиту Зеленського до Франції та Великої Британії

Нагадаємо, під час нещодавніх візитів президента України Володимира Зеленського до Італії, Німеччини, Франції та Великої Британії було досягнуто важливих домовленостей щодо оборонної підтримки України. На думку експертів, візит Зеленського до Європи також посилить підтримку України на міжнародній арені під час саміту НАТО, що відбудеться у липні. Німеччина надасть черговий пакет військової допомоги для підтримки України на суму близько 2,7 млрд євро протягом найближчих тижнів та місяців.

Прямий ефір