Для російського опозиціонера Кара-Мурзи 25 років колонії за критику путінського режиму дорівнюватимуть смертній карі, — адвокат

Володимир Кара-Мурза. Скриншот: uatv.ua

Для російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзи, якого хочуть засудити на 25 років за критику путінського режиму, подібний термін дорівнює смертній карі. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив його адвокат Вадим Прохоров.

Адвокат наголосив, що секретність і закритість, у яких проходить судовий процес, були створені штучно.

“Насправді в цій так званій абсолютно незаконній, незаконно порушеній, незаконно розслідуваній і незаконно розглянутій у Московському міському суді справі жодної таємності немає і бути не могло, тому що з дев’яти томів справи тільки п’ятий, маленький, по суті, 37 аркушів справи — це думка ФСБ, думка нинішніх спадкоємців чекістів про те, якої шкоди нібито завдав Володимир Кара-Мурза та його діяльність або могли завдати Російській Федерації. Тобто це не передача секретних відомостей, це не якась секретна інформація, держтаємниця тощо. Це абсолютно штучно було створено, абсолютно усвідомлено, для того, щоб спробувати зробити процес закритим”, — сказав Прохоров.

Він зазначив, що опозиціонер переніс два отруєння, внаслідок яких отримав важкий діагноз — полінейропатія. Йдеться про захворювання периферичної нервової системи, за якого страждають й відмовляють кінцівки. За рік, який Кара-Мурза провів у СІЗО, його стан погіршився.

Прохоров заявив, що в разі реалізації терміну згідно з клопотанням прокуратури політику загрожують інсульт або інфаркт, унаслідок яких може настати смерть.

“Ось зараз, коли прокурор Борис Локтіонов запросив для Володимира Кара-Мурзи 25 років колонії суворого режиму, ну, по суті, це смертна кара. Треба назвати речі своїми іменами. І, власне кажучи, відсутність уваги влади й суду до стану здоров’я Володимира Кара-Мурзи — це одне з найсерйозніших свідчень того свавілля, що відбувається зараз щодо нього”, — наголосив адвокат.

Він вважає, що в цьому випадку потрібна увага до справи не тільки російського суспільства, а й світової громадськості.

“Ось ідуть 20-ті роки XXI століття, проте начебто в Європі, в Росії, людині присуджують величезний, гігантський, немислимий термін. За що? За те, що він займався нормальною, звичайною, відкритою, офіційною опозиційною діяльністю, за 5 абсолютно відкритих епізодів, його виступів у різних країнах світу, які він сам же і розмістив в інтернеті. Тому так, звичайно, для політичних в’язнів найстрашніше — це бути забутим. І увага до долі Володимира Кара-Мурзи — це, напевно, те єдине з боку російської громадськості й передусім світової громадськості, що може спричинити, власне, його порятунок і те, що ось цей жахливий термін, який так чи інакше буде присуджено вироком Московського міського суду наступного тижня, те, що це не буде реальним вироком про присудження смертної кари”, — сказав Прохоров.

Читайте також: Підлітки — не виняток: Росія стає країною політв’язнів (ВІДЕО)

Нагадаємо, прокурор запросив 25 років позбавлення волі в колонії суворого режиму для опозиційного російського політика Володимира Кара-Мурзи. Політик перебуває в СІЗО вже рік. Його звинувачують у поширенні так званих фейків про російську армію, участі в діяльності організації, яку в Росії оголосили “небажаною”, і державній зраді. Журналісти та правозахисники вимагають зупинити терор і звільнити Кара-Мурзу.

Журналіст і політик Володимир Кара-Мурза виступав проти російської агресії в Україні ще 2014 року, а окупацію Криму назвав “злочином режиму”.

Прямий ефір