Від візиту Гроссі до Москви навряд чи варто очікувати результатів, пов’язаних із деокупацією Запорізької АЕС, — Їжак

Від візиту генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі до Москви, який анонсовано на 5 квітня, навряд чи варто очікувати якихось результатів, пов’язаних із деокупацією Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Про це сьогодні, 4 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

Він нагадав, що спочатку, коли місія МАГАТЕ зайшла на ЗАЕС, обговорювалася ідея створення якоїсь зони безпеки навколо станції.

“Зараз уже очевидно, що це не працює, тому що будь-яка така зона, вона легітимізує російську присутність надовго”, — сказав Їжак.

На його думку, зараз МАГАТЕ може гарантувати тільки те, що ядерний матеріал не виходить із цивільного обігу й не потрапляє в цикл створення ядерної зброї.

“І, власне, технічну безпеку вони можуть оцінювати. А тут така ситуація складна, яка виходить за рамки взагалі повноважень МАГАТЕ. І я згоден з тим, що сказав наш президент деякий час тому, що за всієї поваги до МАГАТЕ, навряд чи ця структура може принципово розв’язати питання безпеки Запорізької станції в даній ситуації”, — зазначив експерт.

Читайте також:Бойові дії навколо станції посилюються, — Гроссі за підсумками візиту на ЗАЕС

Нагадаємо, МАГАТЕ намагається домовитися про демілітаризацію та зону безпеки навколо ЗАЕС, яку окупували і використовують як майданчик для обстрілів російські війська.

Прямий ефір