58 судів у політичних кримінальних справах відбудуться в РФ найближчими днями — хроніка та географія репресій (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Після повномасштабного вторгнення в Україну російська влада стала масово переслідувати своїх громадян, які не згодні з позицією Кремля. За антивоєнні погляди заарештовують і пересічних, і відомих росіян. З 24 лютого 2022 року на акціях проти війни та мобілізації в Росії затримали 19 644 особи, повідомляє FREEДОМ.

До 7 років колонії у справі про “фейки” засудили 63-річного жителя Москви Михайла Симонова. Приводом для переслідування стали два його пости у соцмережі. У березні минулого року чоловік написав: “Вбиваючи дітей та жінок, по Першому каналу співаємо ми пісні. Ми, Росія, стали безбожниками. Прости нас, Господи!” та “Російські льотчики бомблять дітей“. У листопаді Симонова затримали, відтоді він перебував у СІЗО.

“Я завжди вважав і зараз вважаю, що людське життя — це безумовна цінність, яка має стати першочерговою, хоча в нашій країні так не вважають. А мене так виховали”, — сказав обвинувачений у поширенні “фейків” Михайло Симонов в останньому слові на засіданні суду.

Жителя Санкт-Петербурга Олега Білоусова засудили до 5,5 років колонії загального режиму. Через висловлювання в соцмережах чоловіка з інвалідністю звинуватили за двома статтями: про військові “фейки” та заклики до екстремізму.

“Слідство зробило хибні висновки, ґрунтуючись на фразах, висмикнутих із контексту. Якимось дивом у справу потрапила моя фраза: “У мене інтерес до України — приїхати в гості, а не бомбардувати міста та вбивати людей”. Де тут ненависть і ворожнеча?” — сказав обвинувачений у поширенні “фейків” Олег Білоусов в останньому слові на засіданні суду.

Ексмера Єкатеринбурга Євгена Ройзмана заарештували за статтею про екстремістську символіку. Він провів у спецприймачі 14 днів через пост “ВКонтакте” з відео, у якому фігурував логотип фонду Навального. Журналістам, які зустрічали арештанта біля воріт спецприймача, заявив, що кожна людина, яка народилася в Росії, має бути морально готова відсидіти.

“Дякую вам усім за підтримку, я радий вас усіх бачити. І все одно, зрештою, все буде гаразд”, — сказав ексмер Єкатеринбурга Євген Ройзман.

Художника Леоніда Чорного звинувачують у вандалізмі за мотивом політичної та ідеологічної ненависті. За версією слідства, він зробив на будівлі та продуктовому кіоску антивоєнні та ображаючі президента Росії написи. Оголосити вирок суд має 3 квітня.

“Як художник у кожній своїй роботі я закликав до совісті та людяності. І сьогодні своєї позиції я не змінив”, — заявив Леонід Чорний.

Блогерка з Казані Парвіна Абузарова стала фігуранткою кримінальної справи про “публічні заклики до здійснення діяльності, спрямованої проти безпеки держави”.

“Фігурантка кримінальної справи підозрюється у використанні соціальних мереж для здійснення публічних закликів до дезертирства російських військовослужбовців, які беруть участь у спеціальній військовій операції в Україні”, — повідомив офіційний представник УФСБ Росії Андрій Сергєєв.

У Санкт-Петербурзі у фотографа та автора хронік політичної історії Валентина Нікітченка відбувся “огляд” житла в межах адміністративної справи про “дискредитацію армії Російської Федерації”. У чоловіка вилучили всю техніку, а також два фотоальбоми з його фотографіями. Останні його роботи присвячені процесам у антивоєнних справах.

“Не сподобалося, що список того, як Путіна називають в інтернеті, у мене перелічений через кому”, — розповів про візит силовиків фотограф Валентин Нікітченко.

Не лише своїх громадян, але й іноземців беруть під варту в Росії. Лефортівський суд Москви 30 березня заарештував до 29 травня за звинуваченням у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Попри те, що він має офіційну акредитацію в Росії. ФСБ звинуватила американця в збиранні відомостей, що становлять держтаємницю.

“Мене не допустили на процес, хоча мали. Звертався до канцелярії у кримінальних справах. Вони сказали, що вони цього матеріалу не мають. Вони дійсно цей фокус роблять неодноразово. Але я переконаний, що мій підзахисний міг займатися виключно законною діяльністю”, — заявив адвокат журналіста Данило Берман.

За даними незалежного правозахисного медіапроєкту “ОВД-Инфо”, лише найближчого тижня в Росії відбудуться 58 судів у політичних кримінальних справах.

Читайте також: Шпигуноманія в РФ — це діагноз: про досвід захисту обвинувачених розповіла російська правозахисниця

Прямий ефір