Аналогів HIMARS і Leopard у Росії немає і не буде, — військовий експерт

Андрій Крамаров. Скриншот: uatv.ua

Російський ВПК не має можливості надати нову та ефективну зброю, і поставити її на фронт. Замість модернізованих танків і бронемашин Кремль відправляє погрози на Захід. За своєю сутністю російське озброєння — радянське, а кількість артилерійських снарядів, зібраних СРСР, допомагає утримувати хоч якісь рубежі. На більше Росія поки що не здатна. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров.

Він наголосив, що в РФ продовжують заявляти про можливість виробництва півтори тисячі танків щорічно, як заявив раніше Дмитро Медведєв. Однак насправді ми бачимо, що знімаються зі зберігання Т-54 і Т-55 — середні танки, які були модернізовані на основі Т-34.

“Це свідчить про те, що РФ усвідомлює своє відставання в бронетехніці та артилерії. Попри кількісну перевагу в авіації, відсутні значні переваги в інших галузях”, — каже експерт.

Крамаров зазначив, що протягом останніх 30 років російська армія виявлялася схильною до корупції та повільної деградації, прикриваючи свою неефективність створенням видимості роботи над новими броньованими машинами для піхоти й машинами підтримки танків. Однак жодна з цих машин не була використана у війні проти України. Ба більше, в кращому випадку це все ще колишні розробки Радянського Союзу. Наприклад, танк Т-90 являє собою глибоку модернізацію Т-72.

“У них немає сучасних систем реактивного залпового вогню, аналогів “Хаймарс”, які будуть виконувати на тому самому рівні бойові завдання, як західні системи, які мають коригування ведення ракети, які мають навігацію супутникову, що дає змогу точково вражати потрібні цілі. У них танки, які не мають великих систем зв’язку, інтеграції в єдину загальнокомандну військову систему”, — додав експерт.

Прямий ефір