Україна має право використовувати всі майданчики, щоб повідомляти правду про війну, досить підігравати російській пропаганді, — Подоляк про соцмережі

Михайло Подоляк. Фото: president.gov.ua

Соціальні мережі ведуть дуже дивну політику щодо висвітлення війни проти України. Щоб повідомляти правду, Українська держава має повне право використовувати всі майданчики. Про це сьогодні, 1 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

“У нас зростає кількість російських ботів, анонімів, російської пропаганди і, умовно кажучи, нам песимізують, тобто зменшують за рахунок штучного придушення офіційних акаунтів можливість розмовляти з міжнародною спільнотою. Тобто знову ж таки, соцмережі ведуть дуже дивну політику. Ви хочете, щоб війна тривала? Це все під егідою якихось обмежень, тому що персональні дані, тому що ми там забороняємо пропаганду чогось. Україна не нападала, Україна захищається. Ми перебуваємо під постійним тиском, під постійними ударами крилатими ракетами. Ми маємо право використовувати всі майданчики для того, щоб повідомляти правдиву історію цієї війни, досить підігравати пропаганді. У тебе є політичні погляди — добре. Ти можеш їх на своєму індивідуальному акаунті висловлювати. Я маю на увазі власника. Але ти не можеш, використовуючи ресурс, монополію, блокувати можливість нам просувати правду про цю війну. Якщо ви хочете, щоб ми не захищалися, так і скажіть: “Ми готові сприяти російській пропаганді”. Це буде чесно. Говоріть про це прямо, не придумуйте якісь правила”, — сказав він.

Радник керівника ОПУ наголосив, що йдеться не про якісь анонімні канали, а про офіційні канали України, верифіковані.

“Дайте можливість нормально працювати. Ми не зможемо, вибачте, коли мені кажуть: “Ну, напевно, якщо вам не подобаються ці інструменти, беріть інші”. Безумовно. На жаль, ця частина ринку так структурована, що там тільки монопольні соцмережі. Відповідно, там немає інших конкурентних пропозицій. І Україна не може сформувати окрему конкурентну пропозицію, це очевидні речі. Тому, звичайно ж, ми наполягаємо і працюватимемо далі на різних майданчиках із нашими партнерами”, — сказав Подоляк.

Він додав, що Україна шукатиме рішення разом з Європарламентом і Конгресом США.

“Як це так?! Виходить, що Росія може пропагувати все, що їй заманеться, нарізати якісь свої фейкові новини, поширювати їх максимально на великі аудиторії. Україна офіційно не може свою точку зору висловлювати. Тоді давайте про це говорити публічно, не біймось речі називати своїми іменами. Це дуже важливо”, — резюмував Михайло Подоляк.

Читайте також: Завдання ворога — дискредитація: інструменти РФ в інформаційних спецопераціях проти України назвав Подоляк

Прямий ефір