Системи Patriot не єдиний ЗРК, на який ми можемо сподіватися, — Коваленко (ВІДЕО)

Александр Коваленко. Скриншот: uatv.ua

Системи Patriot (“Петріот”, — ред. ) є важливими для України, але є деякі проблеми з їх інтеграцією в українське ППО. Також є італійські альтернативи таким системам. Про це сьогодні, 2 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

“Цей зенітно-ракетний комплекс корисний, важливий і потрібен як великий радіус дії, як наступний етап розвитку нашої протиповітряної оборони. Але в ньому є низка моментів. Проблематика інтеграції до нашої ППО, оскільки наша ППО — це пострадянська система. І ось інтеграція двох абсолютно різних архітектур і систем великого радіуса дії — це проблема. Плюс є ще певний бюрократичний момент із відправленням ЗРК “Петріот”, — розповів Коваленко.

Він зазначив, що є відмінний італійсько-французький зенітно-ракетний комплекс SAMP-T, який проєктували на початку 2000-х років, і він заточений на знищення балістичних ракет.

“Ракет, з якими, найімовірніше, найближчим часом у нас можуть виникнути серйозні проблеми, якщо Іран їх доставив Росії. Сам по собі цей комплекс відмінно себе зарекомендував, оскільки він здатний знищувати на наднизьких висотах, наприклад, до п’яти метрів цілі на надзвукових швидкостях, у межах 3,5 маху і більше. Вони можуть перехоплювати, так і наздоганяти об’єкти й знищувати. Тобто чудовий комплекс, який було б непогано нам справді отримати від наших франко-італійських колег”, розповів Коваленко.

Також експерт зазначив, що після того, як щодо РФ було застосовано масштабні санкції, вона може звертатися лише до китайських чи іранських виробників. А запчастини та компоненти до обладнання — отримувати лише шляхом контрабанди.

Читайте також: Щоб відновити лише втрати танків, Росії знадобиться не менше 6 років, — експерт

Прямий ефір