“Немає ніякого повного блекауту”: алгоритм протидії ракетному терору РФ розкрив Подоляк (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.com

Українським енергетикам вистачило доби, щоб відновити енергосистему України, розірвану черговою ракетною атакою РФ. Таким чином Україна діятиме й надалі: братиме та ремонтуватиме. Про це сьогодні, 25 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він наголосив, що ситуація важка, подібні атаки повторюватимуться, проте Україна може впоратися з наслідками.

“Немає жодного повного блекауту. Так, було розірвано єдину енергетичну систему… Вдарили, звалилася вся енергосистема, особливо генерація: атомні електростанції вийшли в аварійний режим і заблокували скидання напрацьованої електрики. Таким чином, ми отримали суттєвий дефіцит у системі. Через 24 години все починає запускатися, працювати, відновлюватися”, — наголосив Подоляк.

Саме так, за словами радника керівника ОП, Україна діятиме й надалі.

“Ми щодня, залежно від виникнення ситуації, братимемо і робитимемо роботу, ремонтуватимемо в цьому випадку, не кричатимемо про те, що все зникло у нас, що треба якось думати про евакуацію, тікати кудись тощо. Ні, просто братимемо і ремонтуватимемо”, — наголосив він.

Подоляк також звернув увагу на оперативну реакцію на енергокризу в Україні представників Євросоюзу.

“Вони запропонували країнам — причому і приватному сектору, і державним органам — максимально допомогти Україні з відновленням та придбанням додаткових частин для єдиної енергосистеми. Тобто, грубо кажучи, передати нам ремонтні запасні частини, додаткові генератори, додаткові трансформатори тощо… Вони максимально швидко включаються до розв’язання тієї чи іншої ситуативної проблеми в Україні”, — наголосив Михайло Подоляк.

Підсумовуючи, радник керівника ОП зазначив, що алгоритм протидії ракетному терору з боку РФ складається із двох основних кроків: захист енергосистеми та швидке її відновлення.

“Ми намагатимемося захистити енергосистему, звісно, і фізично, і системами ПРО. З іншого боку, щойно ми зазнаємо якихось проблем, одразу займатимемося тим, щоб усе було швидко відремонтовано”, — пояснив Михайло Подоляк.

Читайте також: РФ намагається бити по слабких місцях в енергетиці України, але цілісність системи буде збережена, — Рябцев (ВІДЕО)

Нагадаємо, Україна зазнала чергового масованого обстрілу з боку Росії в середу, 23 листопада. Внаслідок атаки було знеструмлено всі атомні, більшість тепло- та гідроелектростанцій, що призвело до відімкнення електроенергії для більшості споживачів в Україні.

Читайте також: Занурити в темряву Україну не так просто, але від країн-союзників потрібні системи ППО, — Плачков

Прямий ефір