Україна має великі перспективи для розвитку ферм з вирощування раків, оскільки в країні досить багато придатних для цього джерел води – річки, озера, занедбані зрошувальні канали, які ніким не затребувані.
“На початку двохтисячних я почав займатися дайвінгом. Мені було дуже цікаво спостерігати за підводним світом наших річок. Тоді я познайомився з таким дивовижним звіром, як довгопалий рак. Він є основним видом раку в наших українських річках. Я почав спостерігати за поведінкою раку, аналізувати, робити висновки і… закохався в цю справу. Так з часом прийшла ідея створити ферму з розведення. У 2015 році ми почали проект, спрямований на вивчення вирощування раків в природних умовах. Це складний, тривалий, але дуже цікавий процес”, – розповідає фермер Роман Ковальчук.
Рака можна вважати одним з наших національних надбань. Свого часу його завезли з України до Туреччини, де на сьогоднішній день дуже багато ракорозвідних ферм. І зараз вона – лідер із вирощування цих членистоногих.
“Починаючи своє господарство, я хотів поступово відновити цю галузь і в Україні”, – додав фермер.
За словами аналітика Андрія Мокрякова, в Україні виловом і розведенням раків зазвичай займаються дрібні господарства, великих ферм – не більше 5.
“Найчастіше їх виловлюють в натуральних водоймах. Якщо говоримо про штучні водойми, то це можуть бути рибні ферми, для яких вирощування раків є побічним бізнесом. За офіційними даними, в 2018 році було виловлено 20 тонн раків прісноводних”, – зазначив аналітик.
Для розвитку ферми Роману було потрібно немало часу. Зате тепер тут вирощують малька, сформовані ракові колонії і накопичено достатній рівень знань, яких вистачить для того, щоб починати великі проекти з відновлення популяції в різних річках, і щоб взагалі вийти на ринок. У Західній Європі попит на м’ясо раків в рази перевищує пропозицію. Ця обставина – великий плюс на користь тих, хто вирішить освоїти цей бізнес.
“З економічної точки зору, вирощування раку – це мега вигідно. Якщо порахувати в цифрах, то лише з 1 кг ікряної самки, а це 20 штук, через 3 роки ми отримаємо 30-40 кг товарного раку на продаж. Відповідно, вклавши в кожен кг по 6 євро, отримуємо 180 євро через 3 роки”, – говорить фермер.
Даний бізнес для України є перспективним, адже ці членистоногі не вимагають якогось особливого догляду, харчування, високих витрат на корми, оскільки харчуються в основному планктоном. Тому основними вимогами є наявність натурального або штучного водоймища, і потужності з вилову та зберігання раків до місця продажу.
“Перспективи вирощування раків обумовлені тим, що вони досить дорогі, 1 кг раків – від 9 євро, в перерахунку на чисте м’ясо вартість може скласти близько 60-70 євро за кг”, – говорить Андрій Мокряк.
Важливою умовою для розведення раку є підготовка водойми. Починати необхідно з розгорнутого аналізу хімічного складу води, перевірки її жорсткості, вмісту кисню, нітратів і нітритів. Рак чутливий до іонів заліза. Якщо рак живе в воді зі шкідливими речовинами, швидше за все, у нього буде погано працювати печінка, він буде повільно рости та розвиватися. Його зростанню сприяє сонце, тому навколо водойми споруджуються піщані насипи, щоб він міг на них грітися. Також вкрай бажані обривисті берега для побудови раками будиночків. Коли самки відкладають ікринки, вони ховаються кожна в свій будиночок, оберігаючи ікру від нападу інших раків або риб. Для раків також важлива проточність води.
В добре підготовленій воді за 3 роки рак може дорости до 80 грамів (хоча зазвичай він досягає 50).
“М’ясо раків можна використовувати все, крім травного тракту. Найбільше використовуються ракові шийки, черевце та лапки. Все інше просто не дуже естетичне, хоча теж вживається”, – розповідає дієтолог Євгенія Розум.
Цей продукт можна їсти людям з серцево-судинними захворюваннями, підвищеним холестерином. Єдиний недолік – це те, що м’ясо алергенне, дітям-підліткам потрібно обережно його куштувати, а маленьким дітям до 3-5 років воно взагалі не рекомендується.
“Не так давно ми з моїм товаришем створили програму з вивчення раків і відновлення ферм з їх розведення в Україні. Цю концепцію ми направили до Академії наук і отримали перше позитивне затвердження нашого проекту. Незабаром розпочнемо ще більш активну діяльність з вирощування малька. На базі нашого господарства буде створений науковий майданчик з вивчення довгопалого раку. Незабаром ми зможемо вийти на ринок з раком великого розміру і високим тоннажем”, – зазначив Роман Ковальчук.
Більше випусків програми “Моя земля” дивіться за посиланням.