Україна отримає дозвіл на далекобійні удари по РФ — це один із пунктів, який “зашитий” у план перемоги, — політолог

Пуск ракети ATACMS. Фото: wikipedia.org

Немає сумнівів у тому, що союзники дозволять Україні наносити далекобійні удари своєю зброєю по військових об’єктах на території Росії. Але цей дозвіл, найімовірніше, буде надано не в публічній площині. Такою думкою поділився політолог Ігор Рейтерович сьогодні, 13 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Я абсолютно переконаний, що ми такий дозвіл отримаємо. Він буде наданий, найімовірніше, не в публічній площині. Тобто не вийде Байден (президент США, — ред.) і не скаже: “Даю дозвіл бити по Росії”. Нам, звісно, цього б дуже хотілося і публічно, тому що це один з елементів тиску на Російську Федерацію. Але це буде, найімовірніше, не публічний дозвіл, і в підсумку Україна буде використовувати зброю так, як вважає за потрібне”, — сказав Рейтерович.

На його думку, цю тему обговорювали з партнерами, зокрема під час візитів президента України Володимира Зеленського до Лондона, Парижа, Рима і Берліна. 

“Думаю, що є певні зрушення, і вони мають такий ключовий характер у цьому випадку. Чому? Тому що це ж центральна тема, і в принципі це один із тих пунктів, який явно був зашитий у саму ідею, у план перемоги, який незабаром буде нам презентовано. Можливо, і затримка деяка пов’язана з тим, що сторони узгоджували останні якісь нюанси і думали, як це краще сформулювати таким чином, щоб це, по-перше, знайшло підтримку серед усіх партнерів, по-друге, було з практичного погляду вигідним максимально для України і відповідало нашим очікуванням. І по-третє, справило певний символічний вплив на ту ж Російську Федерацію”, — сказав політолог. 

Рейтерович також акцентував, що план перемоги пов’язаний не тільки з Україною. Він має ключове значення для системи міжнародної безпеки. 

“Коли ми говоримо вже про такий глобальний, по суті, план, то це ж не тільки план, який пов’язаний з Україною. Зрозуміло, насамперед він пов’язаний із російсько-українською війною. Але він матиме серйозний вплив і наслідки взагалі для міжнародної безпеки. І в цьому контексті вкрай важливо, щоб усі речі там були чітко прописані. Думаю, що незабаром ми отримаємо відповіді на ті питання, які нас хвилювали, і які є на сьогодні основою цього плану. Це і удари далекобійною зброєю по території Російської Федерації, по військових об’єктах, і посилення системи ППО, і маса інших речей, які зараз активно обговорюються”, — резюмував гість ефіру. 

Читайте також: Зеленський говорить про перемогу України — підсумки європейського турне (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що країни Євросоюзу обережні в дозволі завдавати Україні удари вглиб РФ західною зброєю. У своїй позиції ЄС особливо орієнтується на США, які теж поки що не сказали своє “так”. Вплинути на Європу може Велика Британія, яка не скута передвиборчими процесами (як США), і зберігає активну підтримку України, вважає політологиня Олеся Яхно.

Прямий ефір