Зеленський говорить про перемогу України — підсумки європейського турне (ВІДЕО)

Володимир Зеленський та Джорджа Мелоні. Фото: president.gov.ua

План проведення другого Саміту миру буде готовий у листопаді, однак точної дати заходу поки що немає. Про це заявив Володимир Зеленський під час брифінгу в Парижі. У період з 9 до 11 жовтня президент України здійснив низку закордонних візитів: взяв участь у саміті Україна — Південно-Східна Європа у Хорватії, провів переговори з прем’єр-міністрами Великої Британії та Італії, генеральним секретарем НАТО, канцлером Німеччини, президентом Франції та зустрівся з Папою Римським, повідомляє FREEДОМ.

Під час європейського турне Володимир Зеленський спростував один із головних фейків, пов’язаних із планом перемоги. За словами президента України, Київ не готовий до заморожування війни чи припинення вогню в обмін на гарантії безпеки від США та вступ до Євросоюзу.

“Це не тема наших дискусій — будь-яке припинення вогню. З іншими союзниками ми про це не говорили. Я бачив у ЗМІ щось, <…> було багато інформації, що я приїхав говорити про припинення війни. Ні. Це неправда. Я не знаю, звідки це… Росія багато працює зі ЗМІ, дезінформацією, тому це зрозуміло”, — прокоментував президент України Володимир Зеленський.

Представити план перемоги та обговорити його реалізацію — одна з головних цілей поїздки Зеленського. За кілька днів він відвідав чотири європейські столиці: Лондон, Париж, Рим та Берлін.

“Мета нашої підтримки, як я сказала президенту Зеленському, — поставити Україну в найкращі умови для того, щоб сісти за стіл переговорів про мир, за стіл переговорів, як ми вже багато разів говорили, це не означає капітуляцію, як багато хто боягузливо пропонував”, — наголосила прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні.

Основне завдання плану перемоги — створити умови, за яких Кремль не зможе продовжувати війни проти України, заявив Володимир Зеленський. Серед іншого, документ включає пункт про запрошення країни до НАТО, а також продовження військової, фінансової та дипломатичної допомоги Києву.

“Головне — посилити позиції України та наші відносини з нашими найближчими партнерами таким чином, щоб ми створили необхідні умови, справедливу атмосферу для чесної дипломатії. Світ бачить, що Росія ігнорує реальну дипломатію та формулу миру, яку ми запропонували, щоб закінчити цю війну справедливо на основі Статуту ООН. Коли ж і якщо ми реалізуємо план перемоги завдяки співпраці з нашими партнерами, то Росія більше не зможе продовжувати цю війну і буде примушена до миру”, — заявив президент України Володимир Зеленський.

За підсумками зустрічі з українським президентом канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про новий пакет допомоги. Німеччина, Бельгія, Данія та Норвегія виділять 1,4 млрд євро на постачання Україні додаткових систем протиповітряної оборони IRIS-T та Skynex, а також бронетехніки, бойових безпілотників, радарів та артилерійських боєприпасів. Крім того, за словами Шольца, Німеччина наступного року надасть на допомогу Україні з державного бюджету 4 млрд євро.

“Україна може розраховувати на нас. Це чіткий меседж для Путіна — гра на час нічого не дасть. Ми й надалі підтримуватимемо Україну. Ця рішучість, ця тверда позиція є фундаментом, на якому ми разом шукатимемо всі можливості для досягнення справедливого та тривалого миру в Україні. Дорогий Володимире, ми одностайні в тому, що після першої конференції в Бюргенштоку в червні має бути наступна конференція і, як ти і казав, Росія також має взяти в ній участь”, — сказав канцлер Німеччини Олаф Шольц, звертаючись до президента Зеленського.

У Ватикані Володимир Зеленський провів переговори з Папою Римським Франциском. Це їхня третя зустріч з початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Сторони обговорили гуманітарні питання — допомогу Ватикана в організації обмінів та поверненні додому українських дітей, яких незаконно депортувала Росія.

“Нам відомо, що у полоні в Росії понад 400 жінок. Точно підтверджено через Міжнародний Комітет Червоного Хреста та інші джерела, що у полоні перебувають 1 700 цивільних. За нашими даними, їхня кількість може бути значно більшою… Також Росія продовжує примусове переселення наших українських дітей з одних тимчасово окупованих районів до інших та депортує їх до Росії. Дуже важко потім взагалі шукати цих дітей. Розраховуємо на сприяння Святого Престолу в поверненні додому всіх українців, захоплених у російський полон”, — сказав президент України Володимир Зеленський.

За словами українського лідера, якщо план перемоги буде успішно реалізований, Росія більше не зможе загрожувати Європі. А Україна має всі шанси закінчити війну вже наступного 2025 року не на умовах агресора, а справедливим миром відповідно до Статуту ООН та міжнародного права.

Читайте також: Під час візиту до Європи президент Зеленський чітко розставив акценти — деталі від Подоляка

Нагадаємо, 9-11 жовтня президент України Володимир Зеленський здійснив робоче турне країнами Європи. За три дні він відвідав п’ять країн — Хорватію, Велику Британію, Францію, Італію, Німеччину, де представив лідерам держав план перемоги України та обговорив перспективи подальшого розвитку партнерства.

Читайте також: Що необхідно для завершення війни Росії проти України у 2025 році — думки глядачів FREEДОМ та експерта

Прямий ефір