ЗСУ просуваються, а ФСБ не може налагодити координацію з російськими військовими: що відбувається в Курській області (ВІДЕО)

Ситуація на Курському напрямку. Графіка: deepstatemap.live

У Курській області проти військ регулярної армії України воюють бійці спецпризначенців ФСБ, пише “Новая газета Европа”. При цьому інформація про дії сил спеціального призначення РФ засекречена, а дані про склад належать до держтаємниці, зазначає видання. Водночас, у звіті Інституту вивчення війни йдеться про те, що ФСБ не може налагодити координацію з російськими військовими в Курській області. Більше подробиць — у матеріалі журналістів FREEДОМ.

Спецназ ФСБ у Курській області був задіяний після того, як у російському регіоні було оголошено режим контртерористичної операції. Такого висновку дійшло видання “Новая газета Европа”. Зокрема після появи інформації в соцмережах про загибель бійця Центру спеціального призначення ФСБ на території регіону в серпні.

“Виявляти і знищувати ворожі ДРГ — це робота для Центру спеціального призначення. У регіоні оголошено контртерористичну операцію, а в такій ситуації влада переходить до спецслужб. [Мені] зрозуміло, що ФСБ прийняла рішення використовувати своїх добірних бійців для боротьби з українськими диверсантами. Однак у загальновійськовому бою за участю важкої техніки в “Альфы” і “Вымпела” мало шансів проти регулярної армії”, — йдеться в публікації видання “Новая газета Европа” з посиланням на співробітника ФСБ.

За словами співрозмовників “Новой газеты Европа”, у Курській області служить лише кілька сотень осіб Центру спеціального призначення ФСБ. А загибель кожного бійця підрозділу російського спецпризначення — великий удар по спецназу ФСБ. Здебільшого, він має займатися боротьбою з тероризмом.

За словами військових аналітиків, на території Курської області РФ задіяла вже близько 40 тис. особового складу.

“Наразі противник змушений утримувати досить серйозне угруповання на Курській області і постійно його поповнювати відповідними силами і засобами. Там знаходиться абсолютно різномаста солянка. Підрозділи БАРС, російські строковики, представники Росгвардії, російські десантники, морські піхотинці. Така різномаста публіка навряд чи здатна прийти до єдиного знаменника”, — зазначив військовий експерт Владислав Селезньов.

Операція ЗСУ в Курській області вже принесла певні результати, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю The New Yorker. І також зазначив, що операція є стратегічним кроком української армії і була спрямована на запобігання нападу на Сумську область.

Крім того, вона продемонструвала партнерам України, що у Путіна не все під контролем, як він стверджує. Також, на думку Зеленського, Україна показала росіянам “дуже важливу правду”.

“На жаль, багато хто з них закриває очі, вони не хочуть нічого бачити і чути. Але деякі росіяни не могли не помітити, що Путін не побіг захищати свою землю. Ні, він хоче насамперед дбати про себе і покінчити з Україною. Його люди не є для нього пріоритетом”, — заявив лідер України.

Тим часом, українська армія не тільки вже півтора місяця контролює понад сто населених пунктів Курської області, а й просувається вперед.

23 вересня Сили оборони України прорвали ще одну ділянку на кордоні в Курській області. Як повідомили підрозділи 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади Десантно-штурмових військ, це вже друга успішна операція прориву російського кордону з початку операції на території Курської області. 

У доповіді Інституту вивчення війни йдеться про те, що 26 вересня російські війська продовжили наземні штурми українського плацдарму в Курській області, однак не досягли жодних підтверджених успіхів.

Читайте також: Спроба Путіна поставити колег по ФСБ на чолі армійської операції позитивних балів Росії не дасть, — Братчук про Курщину

Раніше в ефірі телеканалу FREEДОМ колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж сказав, що використання спецпідрозділів Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) у Курській області, де проводять операцію Сили оборони України, є великою помилкою російської влади.

Прямий ефір