Кремль нічого не зможе зробити у відповідь на далекобійні удари ЗСУ по Росії — для них ситуація виглядає патово, — Рейтерович

Ігор Рейтерович. Фото: uatv.ua

Проти офіційного і, найімовірніше, непублічного, дозволу Україні бити західною далекобійною зброєю по військових об’єктах на території РФ Кремль нічого не зможе зробити. У цьому контексті Росія вкотре опиняється на шпагаті. Таку думку озвучив політолог Ігор Рейтерович в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Тут питання в понятті “офіційний дозвіл”. Будь-яке рішення є офіційним, а в цій ситуації питання стоїть про те, публічне чи непублічне рішення. Ось це дуже важливий момент. Я не виключаю, що рішення про дозвіл Україні використовувати західну далекобійну зброю для ударів по військових цілях на території Росії не обов’язково носитиме формальний публічний характер. Тобто, грубо кажучи, коли виходить Байден або прем’єр-міністр Британії, президент Франції, і каже, що, мовляв, ми дозволяємо бити нашою зброєю по території Росії. З великою ймовірністю, нічого такого не буде. Просто буде рішення, яке буде донесено до України. А Київ буде використовувати ту чи іншу зброю у своїх цілях”, — зазначив політолог.

Рейтерович не виключає, що Збройні сили України давно підготували список пріоритетних цілей на території Росії. Але публічно ніхто про це не буде нічого говорити, вважає він. І це — пастка для Росії.

“З одного боку, вже сам факт обговорення цього дозволу, яке не перший місяць триває, вже негативно вплинуло на Росію. Вона відтягує свої літаки зараз на більш далеку відстань. Росіяни намагаються якось відтягнути подалі пункти командування, які були розташовані близько до кордону. Усе це створює для них додаткові логістичні проблеми. А коли буде цей дозвіл уже для нас офіційний, але не обов’язково публічний, що Росія зможе сказати? Вона навіть публічно не зможе це озвучити, тому що країни Заходу можуть сказати, мовляв, а нічого ми не знаємо”, — зазначив спікер.

Він нагадав, що в України є своя ракетна програма. І це можна використовувати в контексті цієї ситуації.

“Від Заходу також може послідувати заява такого плану: ми вкотре констатуємо, що вся зброя, яку отримує Україна, після перетину їхнього кордону стає автоматично українською. І як її використовувати, Україна вирішує сама. Тобто в цьому контексті Росія знову вкотре опиняється на шпагаті”, — наголосив політолог.

На думку Рейтеровича, росіяни не знають, як їм поводитися в цій ситуації. І застосовують свою стандартну тактику — погрози.

“Вони не знають, що з цим робити і як на це взагалі реагувати, тому що для них ситуація має абсолютно патовий вигляд. Ніяк вони відповісти на це, по суті, не зможуть. Значить, доведеться вкотре зробити вигляд, що це ще не саме та “червона лінія”, перетин якої вони обіцяють не залишати без відповіді”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Рішення Заходу про удари України по військових об’єктах у РФ може бути непублічним — країни думають, як його правильно оформити, — політолог

Раніше повідомлялося, що дозвіл на використання західної зброї по військових цілях у Росії може бути ухвалено до початку зими

Прямий ефір