Глави провідних західних розвідок висловилися про російську загрозу — оцінки та протидія (ВІДЕО)

Навчання НАТО. Ілюстративне фото: nato.int

Ситуація у світі — найнапруженіша з часів холодної війни. Про це у статті для видання Financial Times пишуть глава Секретної розвідувальної служби Британії МІ6 Річард Мур та керівник Центрального розвідувального управління Вільям Бернс. Саме Росія, упевнені глави розвідслужб, відіграє провідну роль у дестабілізації світової безпеки, повідомляє FREEДОМ.

“Путіну не вдасться знищити суверенітет та незалежність України. Дії Росії є грубим порушенням Статуту ООН та світових норм. Ми й надалі допомагатимемо нашим сміливим, рішучим партнерам із української розвідки. Ми пишаємося цим і захоплюємося стійкістю, інноваційністю та ентузіазмом України… Війна в Україні стала першою у своєму роді, яка поєднала програмне забезпечення з відкритим кодом із передовими технологіями на полі бою <…> у такому неймовірному темпі та масштабі”, — йдеться у статті Financial Times.

Країни Євросоюзу після початку повномасштабної війни Росії проти України дедалі більше уваги приділяють зміцненню оборони. Витрати на військові потреби б’ють рекорди.

“Сьогодні ми більше не можемо дозволити собі ілюзій. Друга половина цього десятиліття буде сповнена високими ризиками. Війна проти України та конфлікт на Близькому Сході привели геополітику до руху. Напруженість також зростає на Далекому Сході. Ми, європейці, маємо бути напоготові. Ми маємо переорієнтувати нашу увагу на аспект безпеки у всьому, що ми робимо. Ми маємо думати про наш союз як, по суті, про безпековий проєкт. І Центральна Європа відіграє вирішальну роль”, — заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Польща 2024 року вже витратила на оборону понад 4% ВВП. Це найвищий показник серед країн НАТО. Німеччина хоч і відстає від партнерів за показником частки ВВП, проте фінансувати “оборонку” уряду допомагає спецфонд у розмірі 100 млрд євро, створений на пропозицію канцлера Олафа Шольца.

Країни Балтії закликали Євросоюз побудувати оборонну лінію вздовж кордону з Росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від потенційних загроз із боку Москви. Уряди Латвії, Литви та Естонії вже збільшили свої оборонні бюджети і закликають до цього партнерів Альянсу.

“Наша мета не в тому, щоб загрожувати, наша мета не в тому, щоб залякувати, ми не пропагуємо грубої сили, як це роблять наші противники. Але ми повинні бути впевнені, що за потреби не буде браку ані волі, ані сили, тож будь-хто, хто зазнає нашої сили, втратить бажання це робити. І це ще один доказ тих наших зусиль, тієї нашої мети, бажання надати нашим партнерам найкращі умови в Литві, тому що без нашої безпеки немає їхньої безпеки, а без їхньої безпеки немає безпеки для нас”, — наголосила прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте.

У той час як наземне вторгнення російських військ чи провокації з боку Кремля військові та експерти європейських країн оцінюють як малоймовірний, але можливий сценарій, у ЦРУ закликають не боятися ядерного шантажу Росії. За словами директора Центрального розвідувального управління, російські сили могли розглядати можливість використання тактичної ядерної зброї в Україні восени 2022 року. Проте, як стверджує Вільям Бернс, ця риторика, найімовірніше, була частиною інформаційної війни.

“Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс застеріг Захід від занепокоєння з приводу шаблонного російського брязкання ядерною зброєю… Під час панельної дискусії з главою Секретної розвідувальної служби Великої Британії Річардом Муром 7 вересня Бернс заявив, що президент Росії Володимир Путін продовжить періодично погрожувати прямою конфронтацією із Заходом, але ці погрози не повинні залякувати Захід”, — йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Крім того, за словами глави американської розвідки, операція Збройних сил України в Курській області посіяла сумніви у російської еліти та стала значним тактичним досягненням. А значить “червоні лінії”, якими Кремль залякував увесь світ, виявилися не такими вже й небезпечними.

Читайте також: РФ посилює гібридну активність на флангах НАТО — деталі від Яхно

Нагадаємо, Збройні сили Латвії підтвердили падіння російського дрона “Шахед” на території країни. Інцидент стався під час російського обстрілу України 7 вересня.

Прямий ефір