Російські дрони над Білоруссю — привід Кремля втягнути її у війну проти України, — Губаревич

Юрій Губаревич. Скріншот: uatv.ua

Моніторингова група “Беларускі Гаюн” повідомила, що за ніч з 6 на 7 вересня на територію республіки залетіли не менше семи дронів-камікадзе типу “Шахед” і, ймовірно, вперше зайшов також один розвідувальний російський БпЛА типу Supercam. Таким чином Кремль хоче сповокувати Білорусь на дії у відповідь, втягнути її у війну РФ проти України. Про це сьогодні, 8 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів голова руху “За Свабоду” Юрій Губаревич.

“Насправді білоруська пропаганда озвучує кілька версій появи російських дронів у білоруському небі. І не за однією з них ці дрони не називаються російськими.  Якщо хтось і стоїть за тим, що відбувається, то це, швидше за все, Кремль. Оскільки уявити, що Україна перенаправляє російські дрон на територію Білорусі, а потім вони повертаються назад в Україну — смішно”, — зазначив Губаревич.

За його словами, за останні місяці під час російських дронових атак на Україну з 50-80 літальних апаратів близько 10% вирушають в Україну через територію Білорусі.

“Видно, що за всім цим є якийсь намір. Єдине пояснення цього наміру — спроба дестабілізувати ситуацію на кордоні, дати для Лукашенка чітку вказівку, що військова присутність на кордоні з Україною має бути реальною, а не словами”, — пояснив гість ефіру.

Водночас він упевнений, що простими прольотами безпілотників втягнути Білорусь у війну РФ проти України навряд чи вийде.

“Але якщо метою найближчим часом стане якийсь об’єкт, куди вже буде конкретно спрямований безпілотник і поразка цього об’єкта, можливо, промислового чи житлового, як це Росія практикує, то Лукашенко матиме справді складний вибір. Вдати, що нічого не відбувається, списати все на Росію — не вийде.  Швидше за все, пояснення буде простим, — безпілотники залітають з території України. Білоруська пропаганда вже сьогодні посилено працює над цією версією”, — резюмував Юрій Губаревич.

За його словами, ситуація з російськими безпілотниками в Білорусі ускладнюється ще й тим, що Лукашенко ніхто не повідомляє про те, що російські дрони летітимуть в Україну через Білорусь. Крім того, Москва припускає, що у разі навіть непередбаченої ситуації жодної реакції з боку Лукашенка не повинно бути.

Читайте також: Лукашенко боїться удару України у відповідь по військових об’єктах у Білорусі, — Мацкевич

Прямий ефір