2024 рік — пік затрат на війну, збільшення витрат стане неможливим у Росії — прогноз економіста

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Викликів, що стоять зараз перед російською економікою, кілька. Наступний 2025 рік покаже сильне “негативне зростання” економіки РФ. А цьогоріч витрати Кремля на війну проти України залишаться на рівні минулого, а далі вони тільки падатимуть. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу, банкір та економіст Олександр Савченко.

“У Фонді національного добробуту дефіцит залишків грошей — рублів. Залишилося дуже мало, трохи більше як 50 млрд дол. в еквіваленті. Дефіцит живих людей. Тому що дедалі більше Збройні сили України ліквідовують, калічать. І багато хто тікає з країни. Я думаю, що вже з наступного року всі ці дефіцити інтегрально битимуть по економіці. І навіть збільшення витрат на війну стане неможливим. І ВВП почне падати, попри всі хитрощі статистики, Міністерства фінансів. І Путін, врешті-решт, наступного року повинен буде визнати, що сили Росії, військові зокрема, виснажуються. І я сподіваюся, в України буде все нормально, Захід підтримуватиме по повній програмі. Так би я змалював реальні страхи і Путіна, і Кремля, і його посіпак”, — сказав він.

За розрахунками економіста, вже в минулому і позаминулому роках в економіці Росії було “негативне зростання”. Незначне падіння, але воно було.

“Просто засекречені цифри з експорту та імпорту і трохи приписок із виробництва дали можливість намалювати якесь зростання. Але найголовніше — вже цьогоріч витрати на війну не будуть більшими, ніж торік. Тобто це пік витрат на війну. Наступного року ці витрати падатимуть. Що б не говорили, які б пенсійні фонди не вигадували, ця кубушка — Фонд національного добробуту — буде майже порожня, і наступного року витрати на війну падатимуть. Це — найголовніший висновок”, — каже Савченко.

А те, що економіка впаде ще на 1, 2, 3%, за словами професора, вона може падати такими темпами нескінченно.

“Ніхто на вулицю [в Росії] не вийде через падіння життєвого рівня або цін, або обвалу курсу. Це ми теж повинні усвідомлювати. Терпітимуть і все”, — додав Олександр Савченко.

Читайте також: У скільки обійшлася Росії повномасштабна війна проти України — дані Пентагону і стан економіки (ВІДЕО)

Нагадаємо, як заявив російський журналіст, соціолог, публіцист Ігор Яковенко, домінування воєнної економіки в Росії вже призвело до погіршення рівня життя населення країни. Однак навіть при такій політиці президента Володимира Путіна, утиски та обмеження, росіяни все одно не виходитимуть на протести.

Прямий ефір