Євросоюз уперше обговорить відправку військових інструкторів в Україну, — Welt

Українські солдати на навчаннях у Великій Британії. Фото: gettyimages.com

Уже наступного тижня представники Євросоюзу вперше обговорять питання відправки військових інструкторів в Україну. Про це повідомило німецьке видання Welt, передає FREEДOM.

За даними видання, яке посилається на свої джерела, це стане однією з тем обговорення міністрів закордонних справ і оборони Європейського Союзу в Комітеті з політики і безпеки ЄС 27 серпня.

Повідомляється, що перші неформальні дебати з цієї теми вже відбулися в Брюсселі в липні. За подібний крок виступив глава військового штабу ЄС. І це значимо, оскільки цей же генерал-лейтенант очолює місію Євросоюзу з навчання українських військових. Також за відправку в Україну військових інструкторів виступають Польща, Франція, Данія, Швеція, а також країни Балтії.

Водночас Австрія, Угорщина, Німеччина, Мальта і Словенія — проти. Вони побоюються загострення конфлікту.

Також зазначається, що до цього українські солдати тренувалися тільки в Німеччині та Польщі.

Welt додає, що в Брюсселі розглядається конфіденційна доповідь, у якій перелічено переваги та недоліки відправки військових інструкторів в Україну. Вона і стане основою обговорень наступного тижня.

У документі серед аргументів за відправку інструкторів в Україну звучить те, що, наприклад, доставка солдатів для навчання в Європу і назад займає час. Ба більше, західні стандарти тренувань у мирний час занадто відрізняються від реалій війни в Україні, і бійців, які повернулися, доводиться перенавчати.

Серед аргументів проти — побоювання, що це може спровокувати непередбачувану реакцію Росії й відповідні гібридні дії в Європі, такі як саботаж, кібератаки або вибухи на об’єктах інфраструктури. Фінальне рішення щодо цього питання має бути ухвалено в Брюсселі до листопада.

Нагадаємо, на початку 2024 року президент Франції Еммануель Макрон повідомив, що не виключає можливості відправки західних військ в Україну. Пізніше в Україні заявили, що Франція готова направити військових інструкторів в Україну для навчання ЗСУ. Після цього в Європі почалися дискусії про підготовку українських військ на їхній території. Водночас деякі країни ЄС і НАТО побоюються, що це може спричинити загострення. А також те, що іноземні тренери можуть стати ціллю для Росії.

Читайте також: Путін не зможе повернути вплив, який був у Радянського Союзу, — Зеленський

Прямий ефір